• Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος
  • Αυτός είναι ο Έλληνας που άφησε τον Kenzo για τον Πούτιν
  • Από το ατελιέ του Kenzo, διευθυντής του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Ρωσίας

Συνέντευξη στη Μαρία Λεμονιά  

Ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος, προσωπικότητα της ρωσικής επιχειρηματικής ζωής,  μεγάλωσε στις γειτονιές του Μοσχάτου. Τελειώνοντας το γυμνάσιο της Λεοντείου μετοίκησε στη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ όπου σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και financial. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και  για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε εταιρείες που σχετίζονταν ως επί το πλείστον με την ένδυση. Η τελευταία του απασχόληση στο Παρίσι συνδέθηκε με τον ιαπωνικό οίκο ρούχων Kenzo.

Πάνω στην Κόκκινη Πλατεία, απέναντι ακριβώς από το Κρεμλίνο, υπάρχει ένα από τα ωραιότερα εμπορικά κέντρα του κόσμου. Εκεί όπου η αίσθηση της χλιδής αποκτά νόημα και ο upper class καταναλωτισμός αποθεώνεται. Το εμπορικό κέντρο Gum, ένα αριστοκρατικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1892 -δηλαδή, επί Τσαρικής εποχής- είναι το στολίδι της ρωσικής πρωτεύουσας. Δεν διανοείται κάποιος Χολιγουντιανός σταρ ή μη να επισκεφθεί την πόλη και να μη φτάσει εκεί με διάθεση να χαζέψει τις βιτρίνες ή να προμηθευτεί το καλύτερο χαβιάρι της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος είναι ο Διευθυντής Ανάπτυξης του Εμπορικού, με τα 80 χιλιάδες τ.μ. και τα 170 καταστήματα που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς οίκους. Louis Vuitton, Prada, Tiffany και Dior μέχρι Manolo Blahnik και Rolex. Στα εστιατόριά του δε, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και jet setters χαίρονται πανάκριβα εδέσματα. Στο Gastronom υπάρχουν γκουρμέ προϊόντα από όλον τον πλανήτη. Αν αναλογιστούμε ότι τα μεγάλα του brand κάνουν έναν τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αντιλαμβάνεται κάποιος για τα οικονομικά μεγέθη που μιλάμε.

Αναφερόμαστε σε  ένα από τα πιο μεγάλα, πολυτελή, εξωπραγματικά εμπορικά κέντρα του κόσμου. Ο ίδιος δεν διστάζει να πει: «Αυτό που κάνει το Gum μοναδικό είναι καταρχάς η τοποθεσία του. Κανένα πολυτελές εμπορικό κέντρο ή πολυκατάστημα στον κόσμο δεν βρίσκεται σε τόσο εμβληματική  περιοχή. Μια ιστορική περιοχή στην οποία όλοι θέλουν να βρεθούν, έστω και μια φορά στη ζωή τους. Ακόμη και το περίφημο Harrods δεν διαθέτει έναν τόσο όμορφο περιβάλλοντα χώρο όπως είναι η Κόκκινη πλατεία και το Κρεμλίνο. Όλη η ελίτ της Ρωσίας που δεν ταξιδεύει πολύ και δεν διαθέτει σπίτια στο εξωτερικό, είναι πελάτες μας».

Πελάτες είναι και οι παράγοντες της χώρας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει τους ανθρώπους του για να προμηθευτούν υψηλών προδιαγραφών προϊόντα της Δύσης. Φήμες θέλουν το επιτελείο του να επισκέπτεται τακτικά το Gum. Oπως κι άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες σαν τους Αμπράμοβιτς,  Αλεξάντερ Αμπράμοφ, Ολέγκ Ντεριπάσκα, Μιχαήλ Προκόφ κ.λπ.

Από τον Κenzo στη Μόσχα των μείον 10 βαθμών Κελσίου

Ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος, προσωπικότητα της ρωσικής επιχειρηματικής ζωής,  μεγάλωσε στις γειτονιές του Μοσχάτου. Τελειώνοντας το γυμνάσιο της Λεοντείου μετοίκησε στη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ όπου σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και financial. Μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι και  για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε εταιρείες που σχετίζονταν ως επί το πλείστον με την ένδυση. Η τελευταία του απασχόληση στο Παρίσι συνδέθηκε με τον ιαπωνικό οίκο ρούχων Kenzo.

Για τον σταρ της  ιαπωνικής μόδας αναφέρει σήμερα:  «Πρωτοπόρος και μοναδικός. Υπήρξε ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που, λόγω της καταγωγής του, έφερε την κουλτούρα ενός άλλου κόσμου. Ήταν ο άνθρωπος που μου προσέφερε μια μεγάλη ευκαιρία σε μια εποχή που το brand Kenzo είναι το high trend της εποχής. Ο Kenzo Takada υπήρξε καρμική προσωπικότητα στη ζωή και την καριέρα μου. Ήταν εκείνος που μου προσέφερε τη μεγάλη ευκαιρία».

Έχει δίκιο καθότι η προϋπηρεσία εκεί αρχίζει να γράφει το προσωπικό του success story.  Στην boutique Kenzo συναντά τον Ρώσο επιχειρηματία Μιχαήλ Κουσνιρόβιτς, τον άνθρωπο που επρόκειτο να τον φέρει αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Ο Ανδρικόπουλος μεταβαίνει στη Μόσχα για να ανοίξει ένα κατάστημα Kenzo και ο Μιχαήλ Κουσνιρόβιτς τού κάνει πρόταση συνεργασίας αφού είχε ιδρύσει την εταιρεία Bosco di Ciliegi, η δραστηριότητα της οποίας ήταν η πώληση πολυτελών ενδυμάτων από διάσημες ευρωπαϊκές μάρκες. Το πρώτο κατάστημα της εταιρείας βρισκόταν στο κέντρο της Μόσχας, στο πέρασμα Petrovsky. Ακολούθησε η δημιουργία του εμπορικού κέντρου Gum πάνω στην Κόκκινη Πλατεία. Σήμερα ο Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος κατέχει υψηλή θέση τόσο στην εταιρεία Bosco di Ciliegi (ετήσιος τζίρος μισό δισ. ευρώ), όσο και στο Gum που ανήκει σ΄ αυτήν. Εκτός από το εμπορικό κέντρο Bosco di Ciliegi διαθέτει 180 καταστήματα σε όλη την υπόλοιπη Ρωσία.

Εξάλλου, ο επιχειρηματικός  όμιλος που εκπροσωπεί το εμπορικό είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος του οίκου Max Mara, Εttro, Ferretti, Moschino για τη συγκεκριμένη χώρα. «Το Gum πάντως παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους τζίρους της εταιρείας μας. Ένα εμβληματικό upper class εμπορικό κέντρο λιανικής πώλησης».

ΠΗΓΗ newmoney.gr Μαρία Λεμονιά  Το διαβάσαμε ΕΔΩ