Η μνήμη είναι περίεργο πράγμα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να θυμηθεί κανείς και τι όχι. Πάντως, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, εμείς οι άνθρωποι θυμόμαστε πιο εύκολα ονόματα παρά πρόσωπα.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Υόρκης πειραματίσθηκαν με μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν αρχικά να απομνημονεύσουν μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα και ονόματα και, στη συνέχεια, εξετάσθηκαν με μια σειρά από τεστ στο τι θυμούνταν από όλα αυτά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μάικ Μπάρτον και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι συμμετέχοντες αναγνώριζαν και θυμούνταν συστηματικά καλύτερα τα ονόματα (σε ποσοστό 83 έως 85% ανάλογα με το πείραμα) σε σχέση με τα πρόσωπα (σε ποσοστό 64% έως 73%). Η απόκλιση ήταν πολύ μικρότερη, όταν τα ονόματα και τα πρόσωπα αφορούσαν διάσημες προσωπικότητες και όχι αγνώστους.

Όπως διευκρίνησε ο Ρομπ Τζένκινς, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης: «Η μελέτη μας δείχνει ότι μολονότι πολλοί άνθρωποι είναι τρομερά κακοί στο να θυμούνται ονόματα, είναι συνήθως ακόμη πιο κακοί στο να θυμούνται πρόσωπα. Αυτό θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη διαισθητική κατανόησή τους», δήλωσε
Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι οι άνθρωποι συνήθως συνειδητοποιούν πως έχουν ξεχάσει ένα όνομα, αφότου προηγουμένως έχουν αναγνωρίσει το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου. «Το να αναγνωρίζουμε το πρόσωπο κάποιου, αλλά να μη θυμόμαστε το όνομά του, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο», διαβεβαίωσε ο βρετανός ψυχολόγος.

ΠΗΓΗ