Ευρωπαϊκή Ημέρα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Γραμμής Έκτακτης Ανάγκης (ΕΕΝΑ – European Emergency Number Association) και οι γραμμές που λειτουργεί είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Συγκεκριμένα:
– η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
– η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
– η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
– η Εθνική Γραμμή για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017,
  είναι αναγνωρισμένες ως Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης, λειτουργούν καθημερινά, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, και μπορούν να απευθύνονται σε αυτές παιδιά και ενήλικες για να λαμβάνουν βοήθεια και κατευθύνσεις από έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Η διασύνδεση των Γραμμών με τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 αποτελεί και κομβικό, στρατηγικό σημείο συνεργασίας του «Χαμόγελου» με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, καθώς έχει αποβεί εξαιρετικά σημαντική σε κρίσιμα περιστατικά παιδιών ή ενηλίκων που είχαν άμεση ανάγκη, αλλά και στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, όπως οι πρόσφατες δριμείες χιονοπτώσεις στην Αττική.

Ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί όσους επισκέπτονται τη χώρα. Επίσης, αντίστοιχα, σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστεί κάποιος βοήθεια (πχ Αστυνομία, Πυροσβεστική, ασθενοφόρο, Λιμενικό), μπορεί να καλέσει το 112 για άμεση εξυπηρέτηση. Σε κάθε κλήση απαντά εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να επικοινωνήσει σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.

H κλήση στον 112, από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη, είναι χωρίς χρέωση. Η κλήση στον 112 μπορεί να γίνει από κινητό με κάρτα SIM ή και χωρίς.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, ακόμη κι αν το δίκτυο δε λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, κάποιος μπορεί να καλέσει το 112, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.

Πηγή: lakonikos.gr