Υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά που μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Η αυτοφροντίδα όπως έχουμε πει πολλές φορές εδώ, δεν είναι μία πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα και ειδικότερα τις προκλητικές περιόδους της ζωής. Όταν είστε λυπημένες/οι, ανησυχείτε ή βιώνετε μεγαλύτερο άγχος από ότι συνήθως, τότε ειδικά είναι που η φροντίδα του εαυτού πρέπει να συνιστά μία βασική προτεραιότητα. Κι επειδή το άγχος μπορεί να είναι αναπόδραστο, η εξάντληση όμως όχι, ιδού μερικές ιδέες για να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας.

  • Κάντε τον ύπνο προτεραιότητα

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος με όρους σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε έναν σωστό κύκλο ύπνου – αφύπνισης – μένοντας συνεπείς στις ώρες που ξαπλώνετε και ξυπνάτε – και να εξασφαλίσετε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ γιατί το σώμα σας το χρειάζεται. Θα παρατηρήσετε ότι θα νιώθετε πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί το πρωί και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Εάν δυσκολεύεστε να επεξεργαστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, γράψτε τα. Δεν είναι απαραίτητο να τα καταγράφετε σε τακτική βάση. Για πολλούς αυτό είναι μια πολυτέλεια και μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή άγχους. Αλλά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να καταγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, όταν είστε αρκετά πιεσμένοι, για παράδειγμα. Άνθρωποι που κρατούν ημερολόγια αναφέρουν πως αυτό τους βοηθά πολύ να επεξεργαστούν καλύτερα τα πράγματα στη ζωή τους – μέσα και έξω τους – και να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Αφιερώστε χρόνο για να οργανωθείτε – για κάποιους το εξωτεριό περιβάλλον είναι μία άμεση αντανάκλαση του εσωτερικού κόσμου. Έτσι εάν αισθάνεστε ότι είστε φορτισμένοι/ες, ξεκινήστε με να επαναοργανώνετε ή αναδιοργανώνετε τον φυσικό, αλλά και ψυχικό σας χώρο. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μαζί, για αρχή ξεκινήστε από το γραφείο ή την κουζίνα, τακτοποιήστε την ντουλάπα σας ή απλώς την οθόνη του τάμπλετ ή του υπολογιστή.

  • Ξανα-Σκεφτείτε τις σκέψεις σας

Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας. Ανακατευθύνατε τις σκέψεις σας, εάν βρίσκετε τον εαυτό σας μόνιμο κάτοικο ενός ωκεανού αρνητικότητας. Επιλέξτε τις δικές σας σκέψεις, ειδικά αυτές που σας κάνουν ευτυχισμένους.

 

 

ΠΗΓΗ