Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, 10:24

Κορυφώνεται το διπλωματικό μπαλέτο ανάμεσα σε Κίεβο, Μόσχα και ΝΑΤΟ την ώρα που αρχίζουν να αχνοφέγγουν κάποιες ενδείξεις, αποχρώσες έστω, για εκατέρωθεν οπισθοχωρήσεις. 

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του πως το Κίεβο είναι διατεθειμένο σε αυτή τη φάση να μην επιμείνει σε ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν πρόκειται να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη.

Σχεδόν παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε εσπευσμένα συνάντηση με τη ρωσική ηγεσία εντός των επόμενων 48 ωρών, την ώρα που ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς επισκέπτεται το Κρεμλίνο, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με την αμερικανική ηγεσία στην Ουάσιγκτον.

Ο Σολτς προτού αναχωρήσει για Μόσχα συναντήθηκε επί μακρόν με την προκάτοχό του στην καγκελαρία Άνγκελα Μέρκελ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο σκέψης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κρίσιμο θεωρείται το προσεχές 48ωρο για το ουκρανικό ζήτημα, με τις τελευταίες, ίσως, προσπάθειες σε διπλωματικό πεδίο για την αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής, για την οποία οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι μπορεί να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή.

Η Ρωσία αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται να πείθει κανέναν στη Δύση. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε πως η Μόσχα αποφεύγει να εξηγήσει τη συσσώρευση περισσότερων από 130.000 Ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα.

Στο Κίεβο ο Γερμανός καγκελάριος

Ενεργότερη ανάμιξη επιδιώκει η Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ταξιδεύει στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και στη Μόσχα την Τρίτη για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας» ανέφερε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας: «Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».

Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση.

«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι από μόνη της μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.

Το Κίεβο «θυσιάζει» το ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο. Ο πρέσβης Βαντίμ Πριστάικο επισήμανε πως το Κίεβο προτίθεται να είναι «ευέλικτο» σε ό,τι αφορά τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κίνηση που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

«Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτόν τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε», απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία μπορεί να αλλάξει τη στάση της αναφορικά με την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ ενδέχεται να καταστήσουν τη χώρα περιοχή από όπου θα εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ρωσίας. Ο ίδιος έχει τονίσει, άλλωστε, ότι η Μόσχα πρέπει να θέσει «κόκκινες γραμμές» για να το αποφύγει.

Και τον ΟΑΣΕ στο «παιχνίδι» της διπλωματίας

Η Ουκρανία ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών-μελών του.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη-μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες, προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», επισήμανε ο Κουλέμπα.

Η Ρωσία «πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών-μελών» του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη «διπλωματία» και την «αποτροπή» έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία που είχαν την Κυριακή και διήρκεσε 50 λεπτά.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση των ΗΠΑ σε συντονισμό με τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης και επανέλαβε τη στήριξή του στην «κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία εντάσσεται σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας: Το Σάββατο οι ηγέτες της Δύσης και της Ρωσίας είχαν επάλληλα τηλεφωνήματα σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, καθώς η Μόσχα φαίνεται πως προετοιμάζει εισβολή στη γείτονά της.

Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες δείχνουν να παρήγαγαν ελάχιστα αποτελέσματα. Η συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο, δεν έδωσε «λόγο για αισιοδοξία», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Φυγή από την Ουκρανία

Το CBS News μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εντός 48 ωρών την απόσυρση όλου του προσωπικού τους από την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα πως δεν σκοπεύει να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με παγκόσμιο πόλεμο.

Παράλληλα, η μια μετά την άλλη οι ξένες αερογραμμές καταρτίζουν σχέδια πτήσης που αποφεύγουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Νωπές είναι, άλλωστε, οι μνήμες από την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας.

 

Το διαβάσαμε εδώ