Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, 18:35

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των συμπατριωτών μας που βιώνουν τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για τις συνέπειες της κακοκαιρίας «Μπάλλος» σε πολίτες, επιχειρήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση στην Κέρκυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως «η επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα».

Η επιχορήγηση, ανέφερε ο υπουργός, είναι ίση με ποσοστό της εκτιμηθείσας ζημίας σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Η καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών πραγματοποιείται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής, που συστήνονται με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης διαβιβάζει στο υπουργείο Οικονομικών, φάκελο με τη συγκεντρωτική κατάσταση των επιχειρήσεων και των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επλήγησαν, και των εκτιμώμενων ζημιών.

   Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, από την δική του πλευρά υποστήριξε, πως η Περιφέρεια Κέρκυρας δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τους φακέλους και έχει στείλει στο υπουργείο Οικονομικών μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό.

Αναρωτήθηκε ποια είναι η συνδρομή του υπουργείου και, εν πάση περιπτώσει της κυβέρνησης γενικά, σ’ αυτό το θέμα και πρόσθεσε πως περίπου τριακόσιες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους σε τουριστικές περιοχές, δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ για να ξεκινήσουν τη διαδικασία στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη, στο Ληξούρι που υπέστηκαν τεράστιες καταστροφές με τον «Μπάλλο».

Το διαβάσαμε ΕΔΩ