Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022, 17:20

Επίσκεψη στην αγορά της Νέας Ιωνίας πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Συζήτησε με καταναλωτές, εργαζομένους και καταστηματάρχες για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν από την έκρηξη ανατιμήσεων τόσο στην ενέργεια όσο και σε όλα τα προϊόντα αλλά και για τη μείωση της κίνησης στην αγορά. Η περιοδεία του κ. Τσίπρα έγινε στον απόηχο και των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το αρνητικό ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό.

«Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, το εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά. Με 5 δισ. απευθείας αναθέσεις, 1 δισ. σε funds για την επικούριση και 7 δισ. σε εξοπλιστικά ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο στήριξης των πολιτών» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα:

«Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική. Το εισόδημα των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων συρρικνώνεται δραματικά. Σήμερα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6,2% για τον Γενάρη. Πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει.

»Για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί ακόμα πιο βαθιά. Διότι είναι άλλο να έχεις 1.000, 800 η 600 ευρώ να βγάλεις το μήνα και άλλο να έχεις μεγάλα εισοδήματα και να αντιμετωπίζεις το κύμα της ακρίβειας.

»Πολύ φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε κλιμάκωση ραγδαίας κοινωνικής κρίσης. Και επίσης, πολύ φοβάμαι, ότι είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να μην στηρίξει το εισόδημα του μισθωτού, του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου επαγγελματία. Να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται.

»Επικαλείται δημοσιονομικούς περιορισμούς, αυτός που έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Που πήρε το ένα δισ. το χρόνο από την 13η σύνταξη για να το δίνει στους ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτός που χθες, ψήφισε 7 δισ. σε εξοπλισμούς, μας λέει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να στηρίξει τους μισθωτούς και τους ανθρώπους του μόχθου.

»Είναι αναγκαίο τώρα να παρθούν μέτρα. Μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης, μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτατα όρια. Να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός προς τα πάνω με τους ιδιώτες παρόχους. Και ταυτόχρονα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για να ενισχυθεί το εισόδημα. Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει στην τσέπη των μισθωτών, των εργαζόμενων, θα πέσει στην αγορά που χειμάζεται.

»Όλα αυτά όμως είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να τα κάνει. Είναι επιλογή να μην προστατεύσει την κοινωνία. Όσο το γρηγορότερο φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό».

 

 

 

 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ