Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, 19:38

Τα χαμόγελα χαράς και ικανοποίησης περίσσευαν την Τρίτη. Η νεαρή «Εύη» απελευθερώθηκε το πρωί. Η νεαρή μεσογειακή φώκια κολύμπησε και πάλι ελεύθερη στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πυρήνες αναπαραγωγής του είδους, καθώς διέφυγε τον κίνδυνο που αντιμετώπισε ως νεογέννητο μωρό.

Η «Εύη» επιβίωσε, δυνάμωσε, επέστρεψε στο φυσικό περιβάλλον της και εντάχθηκε με επιτυχία στον τοπικό πληθυσμό του είδους, ύστερα από 3,5 μήνες εντατικής φροντίδας από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Εταιρίας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Αναστασίας Κομνηνού. Στην επιχείρηση απελευθέρωσης συμμετείχε και ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς.

Όπως έγινε γνωστό, η φώκια εντοπίστηκε νεογέννητη τον περασμένο Οκτώβρη στην παραλία Πήλι της Εύβοιας από κατοίκους της περιοχής, πιθανότατα εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν. Η ομάδα διάσωσης της ΜOm κινητοποιήθηκε άμεσα για την περισυλλογή και μεταφορά του θηλαστικού στον σταθμό περίθαλψης της οργάνωσης, την επόμενη κιόλας ημέρα. Το νεαρό θηλυκό, ηλικίας μόλις 6 ημερών, ήταν λιποβαρές, αφυδατωμένο και έφερε επιφανειακά τραύματα. Οι αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις της δεν ήταν ενθαρρυντικές. Παρόλα αυτά η μικρή «Εύη», όπως ονομάστηκε προς τιμήν της κατοίκου της περιοχής που την πρόσεχε όλη τη νύχτα που μεσολάβησε, ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στα αυστηρά πρωτόκολλα περίθαλψης που εφαρμόστηκαν από την ομάδα της ΜΟm με την πορεία της υγείας της να κρίνεται εντυπωσιακή για ένα ζώο που απογαλακτίστηκε σε τόσο μικρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3,5 μηνών, η φώκια δυνάμωσε και πέρασε επιτυχώς όλα τα στάδια εκπαίδευσης μαθαίνοντας να κολυμπάει. Σήμερα, ζυγίζοντας πλέον 60 κιλά και σε ηλικία στην οποία φυσιολογικά θα αποχωριζόταν τη μητέρα της, η νεαρή πλέον φώκια ταξίδεψε στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου.

 

 

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, «άλλο ένα θαλάσσιο θηλαστικό επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον, άλλη μια μικρή νίκη για τη διάσωση της βιοποικιλότητας που συνεπάγεται μια μεγάλη νίκη απέναντι στην κλιματική κρίση. Η περίθαλψη για ορφανές, άρρωστες ή τραυματισμένες φώκιες αποτελεί βασική προτεραιότητα του Σχεδίου Δράσης για τη διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας που έχουμε ήδη σχεδιάσει στο ΥΠΕΝ και πρόκειται να θεσμοθετήσουμε άμεσα στη χώρα μας».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού, ανέφερε: «Η πολύμηνη προσπάθεια περίθαλψης της Μεσογειακής φώκιας, «Εύης», από επιστήμονες διαφόρων σχετικών ειδικοτήτων και εθελοντές καθώς και η επιτυχής απελευθέρωση της στο φυσικό της περιβάλλον αποδεικνύει για άλλη μια φορα πως μόνο μέσα από αρμονικές συνεργασίες και ολιστικές προσεγγίσεις μπορούμε να παλέψουμε για την επιβίωση των ειδών της άγριας πανίδας και ιδιαίτερα των απειλούμενων, όπως η Μεσογειακή φώκια. Σύμμαχοι όλοι για την επιβίωση».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm, Παναγιώτης Δενδρινός, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα περίθαλψης της Μεσογειακής φώκιας, που υλοποιείται από τη MOm σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ τα τελευταία 30 χρόνια, είναι το μοναδικό τέτοιου είδους παγκοσμίως και χαιρόμαστε για το ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία το έχει εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη διάσωση του είδους».

Σημειώνεται, τέλος, ότι για την παρακολούθηση της πορείας της στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι κτηνίατροι της τοποθέτησαν ειδικό δορυφορικό πομπό, συνήθης πρακτική που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία επανένταξης ειδών της άγριας πανίδας στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πηγή φωτό: MOm

Το διαβάσαμε εδώ