Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022, 07:30

Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Σε αγώνα σκάκι για «γερά νεύρα» μετατρέπεται για ακόμα μία ημέρα το ουκρανικό ζήτημα. Η Ρωσία κρύβει τα χαρτιά της, η Ουκρανία «προσεύχεται» για καλύτερες ημέρες, η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγχυση και οι ΗΠΑ προσπαθούν να λύσουν το γρίφο, για το εάν τελικά θα κάνει στρατιωτική επέμβαση η Ρωσία στην Ουκρανία. Όσο για την ίδια τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως ακολουθούν μία «καλοκουρδισμένη» παράσταση με σκηνοθεσία και σενάριο, με στόχο να «μπουν στην πόλη», χωρίς να «καπνίσουν» τα κανόνια.

Ενώ την Τετάρτη υπήρχε αισιοδοξία ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα, τώρα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Ο αμερικανός αξιωματούχος επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

Τζιμ Χόκενχαλ: Η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία

Στο ίδιο μήκος κύματος στάθηκε και ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας Τζιμ Χόκενχαλ με μία σπάνια δημόσια τοποθέτηση. Ο κ. Χόκενχαλ υποστήριξε πως η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας για απόσυρση στρατευμάτων

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας» είπε και τόνισε πως «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία». Παράλληλα, έκανε λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες για να επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία», προειδοποίησε.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία «δεν φοβάται» και «θα αμυνθεί» απέναντι στη Ρωσία

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου βρίσκεται εδώ και εβδομάδες αντιμέτωπη με την απειλή μιας ενδεχόμενης επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν φοβάται» και «θα αμυνθεί» απέναντι στη Ρωσία

«Δεν φοβόμαστε καμία πρόγνωση, δεν φοβόμαστε κανέναν (…) επειδή θα αμυνθούμε», είπε ο Ζελένσκι από τη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Ο Ζελένσκι νωρίτερα παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις και πατριωτικές τελετές, την ώρα που οι δυτικές χώρες δήλωναν πως δεν παρατηρούν αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας.

Γενς Στόλτενμπεργκ: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο

Ο γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της διάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα τονίζοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο». Η Ρωσία, όπως είπε, έχει συγκεντρώσει στην περιοχή πάνω από 100.000 στρατιώτες και πολύ βαρύ εξοπλισμό. «Υπάρχουν σημάδια από τη Ρωσία ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Καμία απόσυρση στρατευμάτων ή εξοπλισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε συνδυασμό με μια κυβερνοεπίθεση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε τράπεζες της Ουκρανίας, την οποία ορισμένοι συνδέουν με τη Ρωσία, λέει πως «αυτές είναι οι ενέργειες που αναμένουμε ότι θα γίνουν πριν από μια μεγαλύτερη στρατιωτική επέμβαση». Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και τα βήματα που κάνει είναι «αμυντικά». «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην Ουκρανία, αλλά γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει μια κρίση στην ασφάλεια της Ευρώπης», υπογράμμισε. 

Υποστήριξε δε, πως αυτή είναι η «νέα κανονικότητα», καθώς η Ρωσία επιχειρεί να δοκιμάσει τις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι χρησιμοποιεί βία για να εκφοβίσει άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να αποδεχθούν τις ρωσικές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την εγκατάσταση νέων ομάδων μάχης σε κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές εντός της Συμμαχίας – όπως η Ρουμανία – ως μέρος της αμυντικής στρατηγικής κατά της ρωσικής επιθετικότητας σημειώνοντας ότι θα δαπανηθούν επιπλέον 270 δισ. δολάρια για την άμυνα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, προαναγγέλλοντας ενίσχυση των δυνάμεων στις ανατολικές περιοχές του ΝΑΤΟ. «Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα όλων των Συμμάχων θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων», υπογράμμισαν. 

Πρόσθεσαν πως «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα». Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, στην ίδια γραμμή με τον Αμερικανό πρόεδρο, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «υψηλό τίμημα» εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βία, σημειώνοντας πως θα επιβληθούν κυρώσεις. 

Μόσχα: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποσπάσουν από την Ρωσία την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποσπάσει από την Ρωσία της ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, γι’ αυτό και η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία ήταν επωφελής για την ίδια στο διάστημα όλων αυτών των ετών, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», είπε η κα Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Nord Stream 2, είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική ‘απειλή’ προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η κα Ζαχάροβα.

Η κα Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών. «Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία διασπείρει ψευδείς ισχυρισμούς για να τους χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις είπε πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Άτυπη συνάντηση για το ουκρανικό ζήτημα 

Πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε με τις αφρικανικές χώρες έχει προγραμματιστεί  άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στις 13:30 ώρα Ελλάδας, ακριβώς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής. 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το διαβάσαμε εδώ