Τα θέματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη σήμερα, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 στο κτήριο της πρώην ΤΕΔΚ.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης, Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης και Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας βρέθηκε η επιβάρυνση των Δήμων και των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επιβολή του τέλους ταφής από 1.1.2023.

Ο κ. Χρυσάφης ενημέρωσε τους Δημάρχους για τη συζήτηση που διεξήχθη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σχετικά με τις επιπτώσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στην οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων και τις ενέργειες που δρομολογούνται για την εξεύρεση λύσης.

«Συντασσόμαστε με το αίτημα της ΚΕΔΕ να καλυφθεί το αυξημένο κόστος ενέργειας για τους Δήμους με τρεις επιπλέον δόσεις ΚΑΠ για τη λειτουργία τους και μία επιπλέον δόση ΚΑΠ για τα σχολεία, καθώς και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στις ΔΕΥΑ και ειδικό τιμολόγιο με επιδότηση ανά κιλοβατώρα.

Αν οι Δήμοι δεν στηριχθούν σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, θα βρεθούν σύντομα σε αδυναμία πληρωμής των οικονομικών τους υποχρεώσεων», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη.

Παράλληλα, οι Δήμαρχοι της ΠΕ Σερρών δήλωσαν κάθετα αντίθετοι στην επιβάρυνση των Δήμων με το τέλος ταφής απορριμμάτων και υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση από την Πολιτεία για να αντιμετωπιστεί το πρόσθετο κόστος που θα δημιουργηθεί.

Στη συνάντηση των Δημάρχων της ΠΕ Σερρών συζητήθηκε ακόμη η πορεία του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και εκφράστηκε προβληματισμός για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται εξαιτίας των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

«Γνωρίζουμε ότι γίνονται προσπάθειες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα οι ρυθμοί και να εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα που έχουμε κλειδώσει όλοι οι Δήμοι», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

Επιπλέον, οι Δήμαρχοι εξέτασαν το θέμα των οφειλών των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και αποφάσισαν να καταθέσουν εξώδικα για τις εταιρείες που καθυστερούν να αποδώσουν στους Δήμους εισπραχθέντα ανταποδοτικά τέλη.

«Είχαμε μία πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση για τα θέματα που απασχολούν όλους τους Δήμους των Σερρών.

Συμφωνήσαμε για άλλη μία φορά ότι η πορεία μας θα είναι κοινή, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοινά προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις, που βιώνουμε», κατέληξε ο κ.Χρυσάφης.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ