Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022, 13:00

Διατεθειμένος να καλέσει ξανά στην Εθνική τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο δήλωσε ο Γκουστάβο Πογέτ στην παρουσίασή του, για τον Σιόβα ανέφερε πως «η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική», ενώ επισήμανε πως «είμαι εδώ για να φέρω νίκες, η Εθνική είναι η πιο σημαντική ομάδα στην Ελλάδα»!

Ο Ουρουγουανός τεχνικός παρουσιάστηκε από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και ανέλυσε τις σκέψεις και τους στόχους του στην εθνική ομάδα. Τόνισε με νόημα πως «είμαι εδώ για να φέρω νίκες», σε ερώτηση για το τι ποδόσφαιρο θα παίξει η «γαλανόλευκη», ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία τιμωρία για τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο και η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για όλους. Πρόσθεσε πως η κατάσταση με τον Σιόβα είναι λίγο διαφορετική, αλλά θα έχει και μαζί του επικοινωνία.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γκουστάβο Πογέτ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της εθνικής ομάδας:

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Ομοσπονδίας κι όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος που μου δίνουν τη δυνατότητα να είμαι προπονητής της εθνικής ομάδας. Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα, είχα περάσει μια πολύ ωραία περίοδο την προηγούμενη φορά που πέρασα από εδώ ως προπονητής. Είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια μέσα από το έργο μου να έχουμε την επιτυχία που ανέφερε κι ο πρόεδρος.

Πιστεύω πάρα πολύ στην ποιότητα των Ελλήνων παικτών, δεν σταμάτησα ποτέ να τους παρακολουθώ. Πιστεύω ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά, γιατί είναι μια νέα αρχή, ξεκινάμε από το μηδέν, θα μπορέσουμε να έχουμε τις επιτυχίες που θέλουμε.

– Ποιος ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο είπε το «ναι» στην εθνική ομάδα και το συστατικό που πρέπει να έχει για να επιστρέψει σε τροχιά προκρίσεων…

Πιστεύω πραγματικά στο ταλέντο και στην ποιότητα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Όταν αναλύουμε το τι σημαίνει επιτυχία, πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος. Ο στόχος μου είναι να υπάρχει ενότητα στην ομάδα. Θέλω στο Nations League η ομάδα να είναι πρώτη στον όμιλό της όταν θα πάει στα προκριματικά του Euro και μέσα από αυτή τη διαδικασία να επανέλθει η Εθνική σε τελικά διοργανώσεων. 

– Για το ποδόσφαιρο που θα προσπαθήσει να παίξει η εθνική ομάδα κι αν μπορεί να συνδυαστεί το καλό θέαμα με επιτυχίες…

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνεις τα πράγματα. Μπορεί να παίζουμε όμορφο ποδόσφαιρο, αλλά να μην περνάμε στις τελικές φάσεις των διοργανώσεων. Πρέπει να φερθούμε έξυπνα, και μέσα από το καλό ποδόσφαιρο να φτάσουμε στις νίκες. Είμαι εδώ για να φέρω νίκες. Θέλω να χρησιμοποιήσω την ποιότητα και το πάθος των ποδοσφαιριστών για να φέρουμε νίκες. 

– Για την ταυτότητα της Εθνικής που θέλει να δείξει:

Για να πετύχουμε αυτή την ταυτότητα υπάρχουν μερικά ξεκάθαρα σημεία. Να υπάρχει πειθαρχία, ειλικρίνεια. Όπως εγώ είμαι ειλικρινής, περιμένω το ίδιο από τους παίκτες. Περιμένω πολύ σκληρή δουλειά στο διάστημα που θα είμαστε μαζί. Να εκπροσωπεί η ομάδα τη χώρα επάξια και να κάνουμε περήφανους όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, θα έχουμε ιδέες για το πώς θα φτάσουμε στις νίκες. Αλλά δεν είμαι εδώ σήμερα για να αναλύσω συστήματα, αλλά για να πω για τον στόχο που θα έχουμε. 

– Για τις υποθέσεις των Μανωλά, Σωκράτη και Σιόβα που δεν καλούνταν στην Εθνική:

Ξέρω καλά την κατάσταση, ό,τι συνέβη ανήκει στο παρελθόν. Δεν μίλησα με τους παίκτες ακόμα, αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Είναι μια νέα αρχή, ξεκινάμε από το μηδέν. Εδώ είμαστε για να εκπροσωπούμε την Ελλάδα, όχι τα κλαμπ. Δουλεύουμε μαζί. Η πόρτα είναι ανοικτή. Οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής μπορεί να κληθεί. Δεν υπάρχει τίποτα, καμία τιμωρία για τον Σωκράτη ή τον Μανωλά. Η κατάσταση με τον Σιόβα είναι λίγο διαφορετική. Το μήνυμα προς όλους είναι ότι ξεκινάμε από το μηδέν. Ξέρω τον Σιόβα προσωπικά, από τη Λεγανές, θα είναι πολύ εύκολο να επικοινωνήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε. Είναι μια νέα αρχή, ξεκινάμε από το μηδέν. Για όποιον έχει το πάθος και την ποιότητα για να αγωνιστεί στην Εθνική, οι πόρτες είναι ανοιχτές. 

– Για το πρόβλημα της Εθνικής στο σκοράρισμα, αλλά κι ότι είναι η πρώτη του φορά σε εθνική ομάδα:

Όσον αφορά το κομμάτι της προπονητικής μου εμπειρίας, ναι, δεν έχω προπονήσει κάποια Εθνική, αλλά οι περισσότεροι ξεκίνησαν από κάποια ομάδα. Όσον αφορά το αγωνιστικό, παρακολούθησα τα περισσότερα ματς των προκριματικών. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μπορούμε να κρατήσουμε. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τακτικές σήμερα, αλλά θα προσπαθήσουμε να φέρουμε μια ισορροπία. Είχε καλή αμυντική λειτουργία η εθνική ομάδα, αλλά θέλουμε μια ισορροπία με δημιουργικότητα και ευκολίες στο σκοράρισμα.

– Για το αν θα είναι κλειστό γκρουπ η εθνική ομάδα: 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν. Θα μιλήσουμε με τους Φύσσα και Κωνσταντινίδη για να αποφασίσουμε για τα δύο φιλικά ένα αρχικό γκρουπ ποδοσφαιριστών. Μετά τα φιλικά, στον δρόμο προς το Nations να υπάρχει ένα συμπαγές γκρουπ, μια συγκεκριμένα ιδέα στην ομάδα. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια εποχή πανδημίας, υπάρχουν τραυματισμοί, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, οπότε μέσα στη σεζόν, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει στην ομάδα, τον χρειαζόμαστε. Θέλουμε να υπάρχει ένας βασικός κορμός και θα προσπαθήσουμε να τον δημιουργήσουμε σύντομα. 

– Για την έδρα της Εθνικής και το ενδεχόμενο να φύγει από το ΟΑΚΑ: 

Είναι ένα κομμάτι που το δουλεύουμε γιατί ξέρουμε ότι οι Έλληνες είναι πολύ παθιασμένοι για το ποδόσφαιρο. Ειδικά όταν παίζουμε εντός έδρας θα ήταν καλό να μπορούμε να αποδείξουμε το τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλω να έχει η ομάδα όταν είναι στα εντός έδρας αυτή την έξτρα ώθηση από τον κόσμο, με δεδομένο ότι δεν είναι πάντα γεμάτο το γήπεδο, λόγω της πανδημίας.

– Αν σκοπεύει να καλέσει τους Μανωλά, Σωκράτη στα δύο προσεχή φιλικά, εφόσον πληρούν τα κριτήριά του κι αν θα μιλήσει πρώτα μαζί τους:

Θα μιλήσω με όλους τους ποδοσφαιριστές από όσους θα έχω στη λίστα. Αν θεωρώ ότι χρειάζονται να έρθουν τώρα στα δύο φιλικά, φυσικά και θα τους καλέσω. Δεν θα έχω κανένα θέμα να τους καλέσω αν δω ότι χρειάζονται τα δύο φιλικά. Η Εθνική είναι μία ομάδα, η πιο σημαντική ομάδα στην Ελλάδα.

– Αν σκοπεύει ο Πογέτ να βάλει κάποιους κανόνες στην Εθνική: 

Το στοιχείο της πειθαρχίας το ανέφερα και πριν, πιστεύω στην πειθαρχία. Είναι μεταξύ των 5-6 κανόνων που θέλω να θέσω στην ομάδα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά χρειαζόμαστε αυτούς τους κανόνες και θα τους θέσω όταν έρθει η ώρα. 

Δείτε την παρουσίαση του Γκουστάβο Πογέτ:

Πηγή: sdna.gr