Κι εγένετο Λακωνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Tη σύσταση του Λακωνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΑΠΚ), το οποίο αποτελεί το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα τοπικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών.

Το καινοτόμο και φιλόδοξο αυτό εγχείρημα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την αιγίδα του οποίου φέρουν οι επικείμενες προγραμματισμένες δράσεις του, και την ηθική υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Λακωνίας, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, του Δήμου Ελαφονήσου, του Δήμου Ευρώτα, του Δήμου Μονεμβασίας και του ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Το Λακωνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρόκειται να είναι η αποτύπωση των στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λακωνίας με τη μορφή ευρετηρίου, ακολουθώντας τα πρότυπα του Εθνικού Ευρετηρίου ΑΠΚ, και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λακωνίας. 

Μέσω του Λακωνικού Ευρετηρίου ΑΠΚ επιδιώκεται να δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα) προκειμένου να μοιραστούν τη δική τους πολιτισμική εμπειρία με το εγχώριο και διεθνές κοινό, να μιλήσουν για τη συλλογική τους ταυτότητα, να διατυπώσουν προτάσεις για τη μελέτη και, κυρίως, για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η πληροφορία που σχετίζεται με κάθε στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφεται στο Λακωνικό Ευρετήριο ΑΠΚ παρουσιάζεται στο Δελτίο Στοιχείου Λακωνικής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο συμπληρώνεται και ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ίδια την κοινότητα των φορέων σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και τη συνδρομή της Λακωνικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Η Λακωνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας αποτελείται από πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας που διαθέτουν αναγνωρισμένη πορεία και προσφορά.
Η σύσταση της Επιτροπής είναι η ακόλουθη:
Πρόεδρος: Νάντια Σερεμετάκη (Δρ) – τ. Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο ΠΑΠΕΛ

Μέλη:
– Εμμανουήλ Βαρβούνης (Δρ) – Καθηγητής Λαογραφίας και Εθνολογίας και Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
– Λυδία-Αντωνία Ματάλα (Δρ) – Καθηγήτρια Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
– Ευγενία Μπιτσάνη (Δρ) – Καθηγήτρια Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαπολιτισμικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
– Σταύρος Βλίζος (Δρ) – Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
– Χρυσάνθη Γάλλου (Δρ) – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών  στο University of Nottingham
– Κορίνα Γιαξόγλου (Δρ) – Επίκουρη Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Open University of United Kingdom
– Κωνσταντίνος Μαρινάκος (Δρ) – Επίκουρος Καθηγητής Τουριστικής Διοίκησης και Ανάπτυξης  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου
– Μαρία Κουρή (Δρ) – Λέκτορας Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
– Γεωργία Κακούρου-Χρόνη (Δρ) – ιστορικός Τέχνης, τέως διευθύντρια της Εθνικής Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης
– Παναγιώτης Ξηντάρας (Δρ) – φιλόλογος, τέως τμηματάρχης στη Διεύθυνση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
– Πολυτίμη Αλεξανδρίδη – συμβολαιογράφος, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης
– Νικόλαος Κουφός – τέως σχολικός σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης, συγγραφέας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος»
– Γεώργιος Γιαξόγλου – αρχιτέκτονας
– Ιωάννης Ισμυρνιόγλου – μουσικός, Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών και Διευθυντής Παιδικών Χορωδιών
– Αργύρης Μπόγλης – περιβαλλοντολόγος

Επίτιμα μέλη:
– Παναγιώτα Ορφανού – πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
– Ευγενία Πρέβα – πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης
– Μιχαήλ Σόβολος – Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών
  Γραμματέας της Επιτροπής και Εισηγητής των Θεμάτων αυτής ορίζεται ο Νικόλαος Ισμυρνιόγλου (ιστορικός).
  Επιπρόσθετα, η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών συνέστησε την Ομάδα Ευαισθητοποίησης Λακωνικού Άυλου Πολιτισμού, η οποία θα είναι η αρμόδια για την ανάπτυξη των επικείμενων δράσεων του Λακωνικού Ευρετηρίου ΑΠΚ. Υπεύθυνη της εν λόγω ομάδας τίθεται η κ. Πηγή Σακελλαροπούλου (φιλόλογος και ιστορικός τέχνης).

«Το Λακωνικό Ευρετήριο ΑΠΚ αποτελεί μία πρωτοβουλία νέων από τη Λακωνία για τη Λακωνία και ευελπιστούμε ότι όλοι οι Λάκωνες και όλες οι Λάκαινες θα το “αγκαλιάσουν” ως δική τους κατάκτηση. Ευθύς εξ αρχής, προσκαλούμε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς των Δήμων της Λακωνίας (πολιτιστικοί σύλλογοι, καλλιτεχνικές ομάδες κ.ο.κ.) και μεμονωμένα πρόσωπα του τόπου μας που ασχολούνται ενεργά με τη λαϊκή μας παράδοση (ερευνητές, ιστοριοδίφες κ.ο.κ.) να συμβάλουν ισότιμα στην κοινή, τιτάνια αυτή προσπάθεια της διάσωσης και διάδοσης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς», αναφέρει η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και προσθέτει: «Η Λακωνία, γενέθλιος τόπος μακραίωνων παραδόσεων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και θαυμασμού ανά την υφήλιο, «σπάει τα δεσμά» της μεμψιμοιρίας και αποδεικνύει έμπρακτα ότι δύναται να καταστεί πρωτοπόρος σε έναν τόσο κομβικό τομέα για τη συλλογική μας ταυτότητα ως Ελλήνων, όπως είναι αυτός του Πολιτισμού». 

Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαβάσουν τις αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Σπαρτιατικών Σπουδών (www.spartanstudies.wixsite.com/spartanstudies). 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, αποστέλλοντας μήνυμα στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
  Τέλος, για την ευχερέστερη και αμεσότερη επικοινωνία των ενδιαφερόμενων για τις δράσεις και τα νέα του Λακωνικού Ευρετηρίου ΑΠΚ, έχει δημιουργηθεί λογαριασμός στο Facebook, με την ονομασία «Λακωνικό Ευρετήριο Α.Π.Κ.»

Πηγή: lakonikos.gr