Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022, 09:48

Καναδάς: Η αστυνομία επαναφέρει την πρωτεύουσα στους κανονικούς ρυθμούς μετά τις διαδηλώσεις

Η καναδική αστυνομία προχώρησε σε επέμβαση το Σάββατο και εργάζεται για να επαναφέρει την πρωτεύουσα στους κανονικούς της ρυθμούς, έπειτα από την κατάληψη του κέντρου της Οτάβας από φορτηγά και διαδηλωτές κατά των περιορισμών της πανδημίας για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Η προσπάθεια να αδειάσει το κέντρο από τους διαδηλωτές και τα οχήματά τους ξεκίνησε την Παρασκευή (τοπική ώρα) και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέσσερις από τους βασικούς οργανωτές τέθηκαν υπό κράτηση και πάνω από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Εκατοντάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων εφίππων, κινήθηκαν παραταγμένοι σε γραμμές και τους απομάκρυναν από τα οχήματά τους.

Υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης. Κάποιοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν διά της βίας από τα οχήματά τους. Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και ακινητοποίησαν άλλους που αντιστάθηκαν στην προέλαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κάποιοι διαδηλωτές επέδειξαν «επιθετική συμπεριφορά» και αναπτύχθηκαν έφιπποι αστυνομικοί στο σημείο για να «δημιουργήσουν κενό» μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές αρχικά ζητούσαν την άρση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των οδηγών φορτηγών που περνούν τα σύνορα. Όμως, η κινητοποίηση γρήγορα έλαβε διαστάσεις, μετατράπηκε σε ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Τα αιτήματά μας δεν είναι γελοία. Θέλουμε την κατάργηση της υποχρεωτικότητας και των lockdown», δήλωσε ο Γκορντ από τη Μανιτόμπα, οδηγός φορτηγού που είπε ότι δεν μπορεί να εργαστεί πλέον λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις διασυνοριακές μεταφορές. Χθες, είπε ότι θα παρέμενε με το όχημά του έξω από το Κοινοβούλιο μέχρι να συλληφθεί.

Ο Τριντό επικαλέστηκε τη Δευτέρα τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες για τερματίσουν τις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία έστησε 100 σημεία ελέγχου σε δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης, αρνούμενη την πρόσβαση σε όσους δεν έχουν νόμιμο λόγο να εισέλθουν καθώς και αποτρέποντας την είσοδο σε οχήματα με τρόφιμα και καύσιμα. Οι Αρχές ανέφεραν ότι χθες ρυμουλκήθηκαν 21 οχήματα.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022, 09:49

Το διαβάσαμε εδώ