Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022, 04:45

ΣΥΡΙΖΑ: Προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Έκκληση στην κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις και εξαφανίσεις, και να δώσει ακριβείς απαντήσεις στις κατηγορίες που εκπορεύονται και από κορυφαία διεθνή έντυπα, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ακόμη μια φορά κορυφαία διεθνή έντυπα, μετά μάλιστα από ενδελεχή έρευνα, καταγγέλλουν τη χώρα για παράνομες πρακτικές στη συνοριακή διαδικασία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, είτε απαξιώνει συστηματικά όσους ζητούν να ελεγχθούν αυτά που καταγγέλλονται επί μήνες από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και αξιωματούχους, είτε αρνείται συστηματικά να διερευνήσει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και εξαφανίσεις με τρόπο ουσιαστικό, όπως άλλωστε έχουμε ζητήσει πολλάκις στη Βουλή, αλλά ζητά μετ’ επιτάσεως και η Ευρωπαία επίτροπος».

Ακολούθως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «οφείλουμε να διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα βασίζεται σε δίκαιο επιμερισμό των αιτούντων ασύλου, μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής, καθώς και συνεργασία με τρίτες χώρες για επανεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη, εξάρθρωση δικτύων διακινητών και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών. Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά φαινόμενα εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα πυρά του κατά του υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου, λέγοντας ότι «ο κ. Μηταράκης αντί να ενσκήψει στη διερεύνηση και να συμμορφωθεί με το αίτημα της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου για εγκαθίδρυση ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης της τήρησης της διασυνοριακής διαδικασίας, συνεχίζει να προσκολλάται στο αφήγημα περί fake news και τουρκικής προπαγάνδας, απαντώντας με ευφυολογήματα και σοφιστείες».

Κλείνοντας απευθύνεται προς την κυβέρνηση: «Επιτέλους σοβαρευτείτε, απαντήστε με στοιχεία και σταματήστε να εκθέτετε τη χώρα, επιβεβαιώνοντας το αφήγημα ότι στο πλαίσιο του δόγματος του “τελευταίου φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς” η Ελλάδα κάνει τη “βρώμικη δουλειά” για λογαριασμό της υπόλοιπης ΕΕ που κλείνει τα μάτια για να μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί».


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022, 04:45

Το διαβάσαμε ΕΔΩ