Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022, 14:48

Π. Σκουρλέτης: Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα για την ακρίβεια, η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες

Kριτική στη κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζει «ότι παρά την ύπαρξη δημοσιονομικών δυνατοτήτων ακολουθεί ακατανόητη πολιτική στο ζήτημα της ακρίβειας», άσκησε σε συνέντευξή του στο OPEN, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει και εφαρμόζει με καθυστέρηση μέτρα τα οποία δεν αρκούν για να στηρίξουν πραγματικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες απειλούνται με κλείσιμο.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ακόμη ότι «Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες, από το προηγούμενο καλοκαίρι, για το κύμα ακρίβειας, που το βλέπαμε να επεκτείνεται και είχαμε πει στην κυβέρνηση ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει αυτή η ακρίβεια να ενσωματωθεί στην αλυσίδα της εμπορίας, στο κόστος παραγωγής, αλλά να λάβει έγκαιρα τα μέτρα της έτσι ώστε να μη ζήσουμε αυτό που ζούμε τώρα, έναν πληθωρισμό που τρέχει με 6,2% και που έχει χτυπήσει ρεκόρ το οποίο μας παραπέμπει σε εποχές πριν από 25 χρόνια. Πώς θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό; Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, μέσα από μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και μέσα από το πάγωμα των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν έχει κάνει τίποτα από αυτά η κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, υποστηρίξε ότι η κυβέρνηση «έχει απολέσει ουσιαστικά τον έλεγχο επειδή έχει ιδιωτικοποιηθεί, άρα είναι πολύ δύσκολο να παίξει τον ρόλο της, όπως τον έπαιζε τόσα χρόνια, και να πιέσει τους ανταγωνιστές να κρατήσουν χαμηλά τα τιμολόγια».

Ανατρέχοντας στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Ήμασταν αυτοί οι οποίοι μειώσαμε τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ επί των ημερών μας, παρά την ασφυκτική δημοσιονομική πίεση. Δεν είχε καμία σχέση το τότε επίπεδο ακρίβειας με το σημερινό ούτε βέβαια οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις της χώρας, καθώς ήμασταν σε καθεστώς μνημονίου, άρα μη συσχετίζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να συσχετιστούν.

»Τότε, ο δημοσιονομικός χώρος δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια. Σήμερα υπάρχει, το γνωρίζουμε όλοι και η κυβέρνηση επιλέγει μία στάση η οποία είναι ακατανόητη, θα πετάξει εκτός αγοράς πάρα πολλές επιχειρήσεις. Σε σχέση με τον ΦΠΑ, επειδή υπάρχει η αύξηση στις πρωτογενείς τιμές, αναμένεται αύξηση και των κρατικών εσόδων, άρα υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί. Για να μην πούμε και για τον τρόπο που διαμορφώνεται η χονδρική τιμή της ενέργειας, που εκεί δεν υπάρχει καμία παρέμβαση».


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2022, 14:49

Το διαβάσαμε ΕΔΩ