Ένοχοι κρίθηκαν, ομόφωνα και σθανο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας μητέρα και πατριός, για τη δολοφονία του Κωστή Πολύζου που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΟΛΥΖΟΥ

Ο Κωστής Πολύζος 23 χρόνων, χάθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011 από το σπίτι του στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Οκτώ μήνες μετά την εξαφάνιση του, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, το πτώμα του βρέθηκε στο κτήμα του πατριού του, στο σημείο Πασά Γεφύρι, στα σύνορα των νομών Κοζάνης-Γρεβενών, από κυνηγό της περιοχής.

Ήταν θαμμένος κάθετα με τη φόρμα που φορούσε στο σπίτι και χωρίς παπούτσια. Πατριός και μητέρα δεν είχαν δηλώσει ποτέ στην Αστυνομία το συγκεκριμένο χωράφι στο οποίο διατηρούσαν αποθήκη με κυψέλες για τα μελίσσια τους.

Με την υπόθεση είχε ασχοληθεί εκτενώς η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, όπου η μητέρα του 23χρονου και ο ανήλικος αδελφός του δήλωναν πως το βράδυ της εξαφάνισής του ο Κωστής επιβιβάστηκε σε ένα άγνωστο αυτοκίνητο που είχε σταματήσει έξω από το σπίτι τους και από τότε δεν τον ξαναείδαν ποτέ.

«Εμείς θα ψάχνουμε μέχρι να βρούμε το παιδί μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς πρέπει να μάθουμε τι κατάληξη έχει το παιδί μας», έλεγε σε εκπομπές που την φιλοξενούσαν, έχοντας, παράλληλα, «δασκαλέψει» τον μικρότερο τής οικογένειας να πει μία συγκεκριμένη ιστορία για τον μοιραίο βράδυ της «εξαφάνισης» του Κωστή Πολύζου.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΟΛΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Η μητέρα του Κωστή Πολύζου περιέγραφε στις αρχές το σενάριο που είχε πλάσει με τον σύζυγό της και πατριό του νεαρού κατά το οποίο, το μοιραίο βράδυ της «εξαφάνισης», ο Κωστής Πολύζος γύρισε ευδιάθετος στο σπίτι και έπαιξε για λίγο με τον αδελφό του στο κομπιούτερ.

Όπως είπε, ωστόσο, κάποια στιγμή παρουσιάστηκε μια βλάβη σε μια βρύση που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Ο Κωστής βγήκε για να την ελέγξει.

Τότε ο μικρότερος αδελφός του άκουσε τον Κωστή όπως αποκάλυψε την επόμενη ημέρα, να μιλάει και να γελάει με έναν άγνωστο άνδρα που είχε σταματήσει με το αυτοκίνητο του έξω από το γκαράζ τους. Όταν ο Κωστής μπήκε πάλι σπίτι, πήρε μια ομπρέλα, φόρεσε το μπουφάν του και είπε στη μητέρα του ότι θα ξαναπάει στο σπίτι του Σπύρου, απ’ όπου είχε επιστρέψει πριν από… μισή ώρα. Δεν πήρε μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Κατά τις 03:00 τα ξημερώματα, η μητέρα του, υποστήριξε ότι κάλεσε τον φίλο του τον Σπύρο. Της είπε ότι ο Κωστής δεν ξαναπήγε στο σπίτι του. Η τελευταία κλήση που του έκανε η μητέρα ήταν στις 03:40 τα ξημερώματα.

Οι συγγενείς του πατριού που έμεναν στον επάνω όροφο είπαν ότι είδαν τον Κωστή να μπαίνει στο σπίτι γύρω στις 11:30. Κανείς όμως δεν τον είχε δει να βγαίνει, κανείς δεν άκουσε το άγνωστο αυτοκίνητο, αφού όπως φαίνεται μέσα στο σπίτι του εξελίχθηκε ο καυγάς και η δολοφονίας του.

ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΟΛΥΖΟΥ ΘΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ

Η τραγική κατάληξη στην υπόθεση εξαφάνισης του Κωστή Πολύζου ήρθε οκτώ μήνες μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2011, όταν τα σκυλιά ενός κυνηγού ξέθαψαν από χωράφι του πατριού το μισοφαγωμένο πτώμα του άτυχου 23χρονου.

Το πτώμα του Κωστή Πολύζου ήταν θαμμένος κάθετα με τη φόρμα που φορούσε στο σπίτι και χωρίς παπούτσια. Το σημείο είχε καλυφθεί γύρω – γύρω με κλαδιά και ήταν απορίας άξιο πως η οικογένεια δεν το είχε αντιληφθεί. Πατριός και μητέρα δεν είχαν δηλώσει ποτέ στην αστυνομία το συγκεκριμένο χωράφι στο οποίο διατηρούσαν αποθήκη με κυψέλες για τα μελίσσια τους. Η σορός του Κωστή Πολύζου ήταν μισοφαγωμένη από σκυλιά και αγρίμια, με αποτέλεσμα ο ιατροδικαστής να μην μπορεί να διαπιστώσει την αιτία θανάτου.

Από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης, οι γονείς του Κωστή Πολύζου κρίθηκαν ύποπτοι για τη δολοφονία του 23χρονου και οι αντιφάσεις τους, γρήγορα τούς έκαναν να πέσουν στα χέρια της αστυνομίας.

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Κωστή Πολύζου, οι γονείς του έκαναν κινήσεις που δημιούργησαν αντιφάσεις και τους έβαλαν από την αρχή στο στόχαστρο των αρχών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Σημαντικές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης υπήρξαν οι μαρτυρίες και καταθέσεις των γειτόνων για την υπόθεση του Κωστή Πολύζου.

Γείτονες, την επόμενη μέρα της δήλωσης εξαφάνισης, είδαν την μητέρα του Κωστή Πολύζου να καθαρίζει με… ατμοκαθαριστή το σπίτι, ενώ άμεσα ο πατριός πούλησε το αυτοκινητό του, με το οποίο φέρεται να είχε μεταφέρει τη σορό του 23χρονου στο χωράφι όπου έθαψε τον Κωστή Πολύζο.

ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΑΝ ΤΟΝ 23ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ  ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Αιτία της δολοφονίας είναι το γεγονός ότι η 49χρονη τότε μητέρα και ο 42χρονος πατριός, είχαν πάρει δάνεια στο όνομα του νεαρού ύψους 250.000 ευρώ, κάποια από αυτά μάλιστα με υπογραφή του πατριού και στοιχεία του Κωστή Πολύζου.

Η δολοφονία φαίνεται να έγινε μετά από έναν ακόμη καυγά με αφορμή τα υπέρογκα δάνεια που είχε πάρει ο νεαρός για λογαριασμό της οικογένειας και τον κυνηγούσαν οι τράπεζες.

Ο πατριός είχε αρνηθεί αυτές τις υπογραφές, οι οποίες όπως ταυτοποιήθηκαν στην γραφολογική εξέταση.

Μάλιστα, μητέρα και πατριός είχαν δασκαλέψει το μικρό τους γιος να ψευδομαρτυρήσει για να “θολώσει” τα νερά όμως η επισταμένη έρευνα των παιδοψυχολόγων αποκάλυψε ότι το παιδί έλεγε ψέματα.

ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ

Η Δέσποινα Κουτσέγκου, μητέρα του Κωστή Πολύζου, και ο πατριός του Χρήστος Ντιός, κρίθηκαν στα τέλη του 2016  ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς επέβαλε στην Δέσποινα Κουτσέγκου και τον σύζυγο της Χρήστο Ντιό την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την από κοινού δολοφονία του 23χρονου Κωστή Πολύζου τον Φεβρουάριο του 2011 στην Σιάτιστα.

«Είναι χειρότερη από τη Μήδεια, γιατί η κατηγορούμενη ωθήθηκε από ταπεινά αίτια», είπε και, απευθυνόμενη στους τακτικούς δικαστές και τους ενόρκους, τους κάλεσε «να μην αφήσουν να ξεχαστεί η ψυχή του Κωστή ότι πρέπει να δικαιωθεί και ότι είχε ένα άδικο, τρομακτικό και απαίσιο θάνατο, στον οποίο συνέβαλε η ίδια η μητέρα του», είπε η εισαγγελέας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αδιάσειστο στοιχείο που να ενοχοποιεί τους δύο κατηγορούμενους, και απευθυνόμενος στους ενόρκους και τους δικαστές τόνισε ότι «θα είστε το μοναδικό δικαστήριο στα ποινικά χρονικά της χώρας, που θα πείτε “ένοχοι”, χωρίς να έχετε αποδείξεις για τον τρόπο που τον σκότωσαν».

Παράλληλα, στην απολογία της η Δέσποινα Κουτσέγκου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, ούτε αυτή ούτε ο σύζυγός της, και υποστήριξε ότι «εγώ πάνω από όλα βάζω το παιδί μου» και ότι «δεν μετράνε ούτε τα λεφτά, ούτε τα σπίτια».

Κατά την απολογία σε αρκετές ερωτήσεις της έδρας απαντούσε με το «δεν θυμάμαι, έχουν περάσει χρόνια» ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωση της απολογίας της και υπό τα πιεστικά ερωτήματα της έδρας ξέσπασε σε λυγμούς, επικαλούμενη το παιδί της που δεν θα γυρίσει πια.

Ο έτερος κατηγορούμενος, Χρήστος Ντιός, σύζυγος της μητέρας του Κωστή Πολύζου, καθ’ όλη την διάρκεια της κατάθεσης του ήταν ψύχραιμος αλλά και σύντομος στην περιγραφή των περιστατικών. Αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο θάνατο του Κωστή Πολύζου, λέγοντας «δεν έχουμε κάνει εμείς το φόνο».

«ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ, ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ»

Σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά τη δολοφονία, αποκαλύφθηκε ότι ο άτυχος Κωστής, δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό. “Καταπέλτης” ήταν ο Εισαγγελέας, ο οποίος πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην πρωτόδικη απόφαση και σε στοιχεία που θεωρούνται αδιάσειστα κατά την γνώμη του, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το πτώμα του Κωστή Πολύζου βρέθηκε χωρίς παπούτσια, ενώ αναφέρθηκε και στην αδιαφορία της μητέρας.

Κατά την πρότασή του ο Εισαγγελέας ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο Κωστής Πολύζος δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό ενώ τα κίνητρα των δραστών ήταν οι μεταξύ τους εντάσεις καθώς και τα οικονομικά κίνητρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αντί να βοηθήσουν το παιδί να ορθοποδήσει, το κατέστρεψαν οικονομικά».

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Στο τέλος της δίκης τον λόγο πήρε η μητέρα του Κωστή Πολύζου απευθυνόμενη στη δικαστική έδρα, λέγοντας: «Λυπόμαστε για εσάς. Καταδικάσατε δύο αθώους. Πως θα κοιμηθείτε το βράδυ που βάλατε στη φυλακή δύο αθώους. Εγώ θα κοιμηθώ ήσυχη το βράδυ, αναρωτιέμαι για εσάς».





Προηγούμενο άρθροΠειραιάς: Εδώ θα κατασκευαστεί το νέο Γήπεδο Ποδοσφαίρου
Επόμενο άρθροΣέρρες: Γυναίκα αφόδευσε μέσα σε δοκιμαστήριο καταστήματος ρούχων



Το διαβάσαμε εδώ