Γ. Πατούλης: «Δυναμώνουμε την αλυσίδα ανακύκλωσης. Δίνουμε εργαλεία στους Δήμους για να γίνει η «πράσινη» διαχείριση μέρος της καθημερινότητας των πολιτών

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παρέδωσε σήμερα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας 5 απορριμματοφόρα συλλογής στερεών αποβλήτων, 1370 καφέ κάδους διαφόρων μεγεθών και 4 παλέτες κομπόστ, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διανομής ειδικού εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων ειδικής ανακύκλωσης από την Περιφέρεια, σε δήμους της Αττικής που είναι σε εξέλιξη.
Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς η σταδιακή η παράδοση του εξοπλισμού και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Τα απορριμματοφόρα και οι καφέ κάδοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κυρίως σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού όπως είναι τα υγειονομικά καταστήματα και οι Λαϊκές Αγορές, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων μέσω του οποίου επιτυγχάνεται, τόσο η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, όσο και στην αύξηση των ποσοστών παραγωγής κομπόστ το οποίο θα αξιοποιείται από δήμους και πολίτες.
Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου παρέδωσε στο Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκο τον νέο εξοπλισμό. Στη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής ηοποία πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στο Κερατσίνι, παραβρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας Μ. Θεόδοτος και Β. Τσίγγερης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παράδοσης του υλικού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους δήμους της Αττικής και δήλωσε:
«Με αμείωτους ρυθμούς, συνεχίζεται η προσπάθειά μας, προκειμένου να μετατρέψουμε την Αττική σε μία «πράσινη» Περιφέρεια-Πρότυπο Υγείας και Ευζωίας.
Σήμερα παραδώσαμε στο Δήμο Κερατσινίου, πέντε καφέ απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων τελευταίας τεχνολογίας και 1.370 καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα. Είμαι σίγουρος πως ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος μαζί με τους συνεργάτες του και τους πολίτες θα κάνουν όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αξιοποιώντας στο έπακρο αυτή τη δράση και τα εργαλεία που του παρέχουμε ως Περιφέρεια Αττικής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί, Πολίτες, Δημοτική αρχή, Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ, σε μία συμμαχία ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε το σύμμεικτο σκουπίδι να αξιοποιείται κατάλληλα με ειδική επεξεργασία αλλά και να βρει νέες χρήσεις που να ωφελούν το περιβάλλον. Στόχος μας να επιτευχθεί ο σκοπός της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων για να δοθεί επιτέλους μία οριστική και ρεαλιστική λύση στην Αττική, έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα να διαμορφώσουμε όλοι από κοινού, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας».

O Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος επισήμανε μεταξύ άλλων:

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την παράδοση αυτού του εξοπλισμού. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο επιτέλους σε αυτή τη χώρα να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας και να τα αντιμετωπίζουμε ως ένα μέσον, μία διέξοδο για ένα καλύτερο πλανήτη, για ένα καλύτερο περιβάλλον, με οικονομικότερη διαχείριση. Ο εξοπλισμός που μας παραδόθηκε σήμερα, είναι μία βοήθεια της Περιφέρειας προς τον Δήμο, ώστε να συνεχίσει την προσπάθειά του μαζί με τους δημότες, προκειμένου να καταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό από τα απορρίμματα να μην θάβεται ή να μην καίγεται, αλλά να αξιοποιείται προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη στον οποίο όλοι φιλοξενούμαστε. Ταυτόχρονα με ένα σχέδιο για μία διαχείριση των απορριμμάτων με πιο δημοκρατικό τρόπο, νομίζω ότι θα μπορέσει να δώσει διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα. Ευχαριστούμε πολύ.

H Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σταυρούλα Αντωνάκου τόνισε:

Η προσπάθεια για το περιβάλλον αλλά και για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Αττική, συνεχίζεται. Σήμερα ο Περιφερειάρχης παρέδωσε στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας 5 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και καφέ κάδους. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας γενικότερα στη διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να περάσει σε μία άλλη εποχή. Η πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουμε και με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και σε αυτό τον τομέα, αλλά και με έργα ουσίας, τα οποία θα εκτελεστούν το προσεχές διάστημα.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ