Προσπάθεια μεταφοράς των λειψάνων Σπαρτιατών της Αρχαιότητας στο «σπίτι» τους

Με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε την Παρασκευής 19 Νοεμβρίου ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός, προκειμένου να της παραδώσει αναλυτικό φάκελο με την πρόταση μεταφοράς στη Σπάρτη των σκελετών σπουδαίων Σπαρτιατών της Αρχαιότητας και ειδικότερα του Ολυμπιονίκη Λακράτη και των Πολέμαρχων Χαίρωντα και Θίβραχου καθώς και των 20 Σπαρτιατών πολεμιστών. Τα ευρήματα του τάφου των Λακεδαιμονίων στον Κεραμεικό ανακαλύφθηκαν από το Αρχαιολογικό Γερμανικό Ινστιτούτο.

Στην επιστολή που παρέδωσε ο κ. Κρητικός στην υπουργό επεσήμανε ότι η μεταφορά των σκελετών στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης θα είναι ιστορικό γεγονός.
Επιπλέον επεσήμανε στην κ. υπουργό πως ««Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλά οστά Σπαρτιατών και ειδικά Πολεμάρχων και από όσο γνωρίζω κανένα Ολυμπιονίκη. Με τη μεταφορά κυρίως αυτών των τριών στην Σπάρτη (Λακράτη, Χαίρωντα, Θρίβραχου), ουσιαστικά *θα κάνουμε μία τομή στην Ιστορία, καθώς και θα τιμήσουμε τους νεκρούς προγόνους μας, με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους και θα ενισχύσουμε το νήμα της ιστορικής μνήμης και συνέχειας* και στους μεγαλύτερους και στους μικρότερους ηλικιακά συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι θα είναι μια σπουδαία κίνηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, αν και εφόσον μπορεί να προωθήσει το ζήτημα, σε συνεργασία με τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή».

Η υπουργός Πολιτισμού  θεώρησε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλή πρόταση και τόνισε πως «πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δούμε το διαδικαστικό του θέματος. Θα είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία αν μπορέσουμε να την εκτελέσουμε».

Ο κ. Κρητικός θα συνεχίσει τις επαφές με τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή και το Γερμανικό Ινστιτούτο Αρχαιοτήτων προκειμένου να επιστρέψουν οι Σπαρτιάτες πολεμιστές στη γη που τους γέννησε.

Πηγή: lakonikos.gr