4 συνήθειες που προκαλούν ρυτίδες

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη σύσπαση ορισμένων μυών στο πρόσωπο, με τη μορφή συνήθως των εκφράσεων του προσώπου.

Και ενώ οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες αποτελούν αναπόφευκτο μέρος αυτού που ονομάζουμε «γήρανση», υπάρχουν μερικές απροσδόκητες «ένοχες» συνήθειες που μπορεί να αποφύγει κανείς. Στο χέρι μας είναι! Ποιες συνήθειες προκαλούν ρυτίδες και δεν πάει ο νους σου; Διάβασε παρακάτω.

4 συνήθειες που προκαλούν ρυτίδες
– Η έκθεση στον ήλιο
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η #1 αιτία γήρανσης του δέρματος (φωτογήρανση), πόσο μάλλον όταν δεν φοράει κανείς αντηλιακό. Το πρόσωπο και ο λαιμός είναι από τις περιοχές που συνήθως εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο και γι’ αυτό η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας επιβάλλεται χειμώνα- καλοκαίρι. Plus: Καλό είναι να μην κυκλοφορείς στον ήλιο σε ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια και να φροντίζεις πάντα να φοράς καπέλο ή γυαλιά ηλίου (για να αποφύγεις τη σύσπαση των μυών γύρω από τα μάτια).

-Το κάπνισμα
Μετά τον ήλιο, το κάπνισμα έρχεται δεύτερο, όπως τονίζουν οι δερματολόγοι, στην πρόκληση ρυτίδων και ξηρού δέρματος. Τις συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία τις ξέρεις και δεν θα τις αναλύσω. Όσον αφορά την επιδερμίδα όμως, μελέτες δείχνουν πως το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην παραγωγή κολλαγόνου του δέρματος.

-Στο μακιγιάζ των ματιών σου
Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις να βάζεις σκιά στα μάτια σου, μάσκαρα ή eyeliner, πάτα pause και απλά κοίταξε το πρόσωπό σου στον καθρέφτη. Ναι, οι περισσότερες θα βρεθούμε με τα φρύδια ανασηκωμένα και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε γραμμές στο μέτωπό μας. «Με το πέρασμα του χρόνου βέβαια, αυτές οι γραμμές θα παραμείνουν ακόμη κι όταν δεν κάνετε μακιγιάζ, όταν το πρόσωπό σας είναι σε ηρεμία» λένε οι δερματολόγοι.

-Σουφρώνεις τα χείλη σου
Με παρόμοιο τρόπο με τις γραμμές του καπνιστή γύρω από το στόμα, μικρές γραμμές (και ρυτίδες) μπορούν να σχηματιστούν με επαναλαμβανόμενο σφίξιμο των χειλιών. Όσο πιο σφιχτά κλείνει κανείς τα χείλη του και όσο πιο δυνατά συσπώνται οι μύες στη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου, τόσο πιο βαθιές είναι οι γραμμές.

Πηγή: lakonikos.gr