Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, 21:30


Του Παύλου Κρούστη

 

H Realme φαίνεται πως «έχει πάρει φωτιά» τελευταία με τις δυνατές κυκλοφορίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Η νέα της σειρά, τα 3 τηλέφωνα της αριθμημένης της series, realme 9, έρχονται να εισβάλλουν πολύ ανταγωνιστικά στη μεσαία κατηγορία, που φτάνει από περίπου 240 ευρώ έως 430.

 

Σύμφωνα με τις τιμές, θα περιμέναμε mid-range συσκευές που θα κοιτούν κάπως προς τις χαμηλότερες κατηγορίες, όμως έχουμε διαφορετική περίπτωση. Εξετάζοντας για αρχή, το realme 9 Pro+, βρήκαμε ότι κρατάμε στα χέρια μας μια συσκευή, η οποία διαθέτει πολλαπλά χαρακτηριστικά ναυαρχίδας με τις δυνατότητες της κάμερας σίγουρα να ξεπερνούν τον άμεσο ανταγωνισμό. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…


Δείτε το βίντεο:

 

Το realme 9 Pro+ έρχεται ως το κορυφαίο εκ των 3 μοντέλων της σειράς realme 9 και «κάθεται» πιο κάτω από τα πιο premium τηλέφωνα realme GT. Αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα χαρακτηριστικά τους είναι κατώτερης κατηγορίας, αλλά συνολικά έχουμε μια διαφορά στην τιμή προς τα κάτω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Design

 

Το συγκεκριμένο τηλέφωνο έρχεται με κάποια βασικά σημεία, που το κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς. Για αρχή, έχουμε το design του. Συγκεκριμένα, στα χέρια μας έχουμε το χρώμα Midnight Black. H συσκευή έρχεται επίσης σε Aurora Green, αλλά και Sunrise Blue, που είναι αυτό με την ιδιαιτερότητα: αλλάζει απόχρωση υπό το ηλιακό φως! Και τα τρία τηλέφωνα έχουν απαστράπτουσα γυάλινη πλάτη, η οποία δημιουργεί λάμψεις. Ακόμα και τα κύματα του Midnight Black είναι εμφανή μέσω της γυαλιστερής επίστρωσης.

 

Όπως έχουμε αναφέρει και για άλλες συσκευές τη εταιρείας, δυστυχώς η εμφάνιση των κινητών της realme (πέραν των μοντέλων με τις ρίγες) δεν είναι ούτε ξεχωριστή, αλλά ούτε και καλαίσθητη πολλές φορές. Το camera island είναι σχεδόν πανομοιότυπο με πολλά άλλα μοντέλα, ενώ ακόμα και η ιδιαιτερότητα του Sunrise Blue είναι περισσότερο για εντυπωσιασμό, παρά για ομορφιά. Αν δεν χρησιμοποιείτε θήκη, είναι επίσης μαγνήτης για αποτυπώματα.



Κατά τα λοιπά, η συσκευή είναι αρκετά βολική στο χέρι, ενώ έχουμε flatscreen χωρίς κυρτές επιφάνειες (εκτός από ένα ελαφρύ στην επιφάνεια της πλάτης), που σίγουρα βοηθά να μην μας γλιστρήσει από το χέρι. Τα πλαϊνά είναι επίσης επίπεδα και βοηθούν στο πιάσιμο, ενώ είναι και ελαφρώς μικρότερο, στις 6,4”, σε σχέση με άλλα κινητά που έχουμε δοκιμάσει τελευταία και ζυγίζει επίσης λίγο λιγότερο, καθώς είναι στα 182 γρ.


Δεν διαθέτει πιστοποίηση για αδιαβροχοποίηση και η μπροστινή μεριά προστατεύεται από Gorilla Glass 5. Διαθέτει μια μικρή οπή για τη selfie κάμερα στο πάνω αριστερά μέρος, stereo ηχεία και -παραδόξως- audio jack 3.5mm για ενσύρματη σύνδεση με ακουστικά.


Οθόνη


Περνώντας στην οθόνη κι έπειτα, έχουμε μόνο θετικά και πολύ θετικά στοιχεία. Το realme 9 Pro+ διαθέτει AMOLED οθόνη, η οποία μπορεί να μην είναι κορυφαία για την κατηγορία της, όμως είναι παραπάνω από ικανοποιητική, με 600 nits φωτεινότητα και 90Hz ρυθμό ανανέωσης. Θα μπορούσε να είναι στα 120Hz, όμως ακόμα και τα 90Hz θα κάνουν διαφορά τόσο στην απόκριση του ελέγχου σας, όσο και στα παιχνίδια σας, διατηρώντας μια καλή ισορροπία με την αυτονομία. H χρωματική απόκριση είναι αρκετά ουδέτερη και τη βρήκαμε πιο σωστή σε σχέση με άλλα κινητά της εταιρείας που έχουμε δοκιμάσει στις default ρυθμίσεις. Σε συνδυασμό με τα δυνατά stereo ηχεία, έχουμε καλύτερη εμπειρία θέασης πολυμέσων σε σχέση ακόμη και με ακριβότερα κινητά.



Περνώντας στις κάμερες, έχουμε τον νικητή ανάμεσα στα επιμέρους σημεία της συσκευής. Είναι πιθανώς η καλύτερη ή έστω μία από τις καλύτερες κάμερες που έχουμε δει σε συσκευή στα 400 ευρώ. Κοντράρεται εύκολα με το A52s της Samsung και αφήνει πίσω συσκευές της Xiaomi στα ίδια χρήματα.


Κάμερα

 

Η ουσιαστικότερη επιλογή που έκανε η realme για το realme 9 Pro+ είναι ο αισθητήρας των 50MP της Sony, IMX766. Μπορεί και «ρουφά» έως και 68% περισσότερο φως σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με μέγεθος 1/1.56”. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποφάσισε να του δώσει οπτική σταθεροποίηση, συνδυασμό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σίγουρα σε ακριβότερες κατηγορίες.

 

Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερες φωτογραφίες απ’ ό,τι θα περίμενε κάποιος από συσκευή με τέτοια τιμή, με βελτιωμένο white balance σε σχέση με άλλες συσκευές της ίδιας της εταιρείας, πολύ καλή λεπτομέρεια και αρκετά καλές επιδόσεις υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αντίστοιχα, το βίντεο, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 4Κ@30 επωφελείται της οπτικής σταθεροποίησης, σημειώνοντας σημαντικές διαφορές σε σχέση με άλλες συσκευές έως και 500-600 ευρώ.

 

Ο υπερ-ευρυγώνιος των 8MP είναι αρκετά ικανοποιητικός σε φωτογραφίες με καλό φωτισμό, όμως στις νυχτερινές λήψεις και στην περίπτωση βίντεο, είναι οριακά οκ. Τέλος, υπάρχει κι ένας macro στα 2MP, που δεν λείπει σχεδόν από καμία συσκευή πλέον. Η μπροστινή κάμερα των 16MP επίσης είναι αρκετά καλή, όμως δεν καταγράφει βίντεο σε 4K.



Επιδόσεις / Λογισμικό


Όσον αφορά στις επιδόσεις της συσκευής έχουμε έναν τυπικό mid-ranger, Dimensity 920 5G της MediaTek στα 6nm. Δεν υπολείπεται τίποτα σε σχέση με άλλους mid-range, όπως για παράδειγμα της Qualcomm, ενώ οι επιδόσεις στα παιχνίδια είναι ικανοποιητικές. Τα πιο απαιτητικά παιχνίδια δεν μπορούν να τρέξουν σε υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης, όμως το σύστημα ψύξης “Vapor Chamber” λειτουργεί για τη βελτίωση της απόδοσης. Η συσκευή που έχουμε στα χέρια μας διαθέτει 8GB RAM, όμως ενημερωθήκαμε ότι οι συσκευές που θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά θα είναι με 6GB RAM, τα οποία και πάλι είναι αρκετά. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση της μνήμης RAM, χρησιμοποιώντας 2,3 ή 5GB από τον εσωτ. χώρο αποθήκευσης, ο οποίος φτάνει τα 128GB. Δυστυχώς, δεν διατίθεται δυνατότητα επέκτασης, μέσω microSD. Δεν έχουμε χρειαστεί ποτέ πάνω από 60-70GB έως τώρα, όμως πρόκειται για υποκειμενικό ζήτημα, αναλόγως αναγκών του χρήστη.

 

Το realme 9 Pro+, όπως και τα υπόλοιπα τηλέφωνα της σειράς, έρχεται με το νέο realme UI 3.0, που βασίζεται σε Android 12. Τη στιγμή που πολλές συσκευές της αγοράς πωλούνται με Android 11, είναι χρήσιμο το ότι έχουμε το νεότερο OS από την εταιρεία. Το Android 12 ακόμη δεν έχει καταφθάσει για τις άλλες συσκευές της realme και προσφέρει αρκετές νέες δυνατότητες, όπως διαχείριση απορρήτου και ασφαλείας, προσωποποίηση με δικά σας χρώματα για το UI και άλλα πολλά. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας ακόμα κι από προηγούμενες εκδόσεις, με ελάχιστο bloat, που μπορείτε να εξαφανίσετε εύκολα.


Στις λειτουργίες του θα βρείτε και τη μέτρηση των παλμών σας, η οποία είναι σχετικά ακριβής και γίνεται μέσω του αισθητήρα αποτυπωμάτων. Το λογισμικό της κάμερας είναι επίσης βελτιωμένο με προσθήκες, όπως το Street Photography 2.0, που επιτρέπει φωτογραφίες μακράς έκθεσης και έχει λάβει ένα νέο εικονικό «χειριστήριο» για πιο εύκολη χρήση.



Τέλος, στον τομέα της αυτονομίας, έχουμε μια μεγάλη μπαταρία των 4,500 mAh για βαριά χρήση που φτάνει πάνω από 1,5 μέρα και τάχιστη φόρτιση SuperDart στα 60W. O τομέας της ταχύτητας φόρτισης δεν φτάνει τη Xiaomi, αλλά είναι εκεί ψηλά και σίγουρα πολύ πιο γρήγορος από τον αντίστοιχο της Samsung. Μπορείτε μέσα σε 15 λεπτά να φορτίσετε έως και 50%, ενώ για πλήρη φόρτιση θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά.


Συμπέρασμα

 

Το realme 9 Pro+ είναι ένα εξαιρετικά ελκυστικό τηλέφωνο βάσει των χαρακτηριστικών του. Απευθύνεται στο μαζικό κοινό που θέλει μια ικανή συσκευή με βάρος στο κομμάτι των φωτογραφιών, όμως αποδίδει εξίσου καλά σε σχεδόν κάθε τομέα. Η αρκετά ανταγωνιστική τιμή του το τοποθετεί ανάμεσα στις καλύτερες προτάσεις για την κατηγορία.

 

Βαθμολογία



 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.