Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022, 14:22

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που «έσπασε» τα ισόβια στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και του άνοιξε την πόρτα της φυλακής, κρίθηκε σήμερα από τον Άρειο Πάγο.

 Η Ολομέλεια του  Άρειου Πάγου θα έχει τον τελικό λόγο για την «τύχη» του καταδικασθέντος για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο οποίος αποφυλακίστηκε, τέλη Ιουλίου  του 2019. Μία ημέρα νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, παρότι τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με αποτέλεσμα τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως να μετατραπούν τελικά σε ποινή 13 ετών κάθειρξης.

Έτσι, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, έχοντας εκτίσει πραγματική ποινή 10 ετών  μαζί με μεροκάματα εντός της φυλακής, πέτυχε την αποφυλάκισή του, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας αφού ζήτησε να μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου της Λαμίας, άσκησε αναίρεση στο σκέλος της αναγνώρισης του ελαφρυντικού, θεωρώντας πως δεν ελήφθησαν υπόψη από το δικαστήριο «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων».

Πριν από περίπου ένα χρόνο, με οριακή πλειοψηφία (3-2 ), το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση κ. Πλιώτα και συντάχθηκε με την άποψή του πως κακώς χορηγήθηκε το εν λόγω ελαφρυντικό στον ειδικό φρουρό.  Τα δύο μέλη του Ποινικού Τμήματος που μειοψήφησαν, διαφώνησαν, υποστηρίζοντας πως ορθώς έγινε σε δεύτερο βαθμό χρήση του νέου Ποινικού Κώδικα για τη χορήγηση ελαφρυντικού. 

Ωστόσο, η σπουδαιότητα της υπόθεσης αλλά και η ισχυρή μειοψηφία των αρεοπαγιτών έγιναν η αιτία, να παραπεμφθεί η οριστική απόφαση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αφού η οποιαδήποτε κρίση θα έχει το χαρακτήρα νομολογίας.

Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζουν τη σημασία της απόφασης του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας: «Το πόσο προκλητικά ευμενής ήταν η απόφαση αποδείχθηκε περίτρανα από το γεγονός ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας δεν έκανε καν αναίρεση στην καταδίκη του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με άμεσο δόλο, δηλαδή, για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου.

Σε μία υπόθεση που εδώ και 13 χρόνια συγκρούονται από τη μία πλευρά η κοινωνική απαίτηση δικαιοσύνης και από την άλλη οι σκοτεινοί μηχανισμοί συγκάλυψης και επιβράβευσης του εγκλήματος με θύμα ένα αθώο παιδί, τον Αλέξανδρο, εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την μνήμη του Αλέξανδρου, την οικογένειά του, τη μητέρα και την αδελφή του, και να διεκδικούμε μέχρι τέλους πραγματική Δικαιοσύνη με πραγματική τιμωρία του εγκλήματος. Να μην έχουμε άλλη μία απόφαση επιβράβευσης αστυνομικής βίας που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα και αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο». 

 Στην δικαστική αίθουσα παρούσες ήταν η μητέρα του άτυχου 15χρονου Τζίνα Τσαλακιάν και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου.

Με την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε από έδρας ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Ακόμη,  ο κ. Πλιώτας ανέφερε ότι «το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου»

Παράλληλα, κ. Πλιώτας αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον  Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Και πρόσθεσε πως κυριολεκτικά αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, όπως και ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Ο  Νίκος  Κωνσταντόπουλος και η Ζωή  Κωνσταντοπούλου συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ζήτησαν να έχουν το λόγο επί της αναίρεσης, αλλά η Ολομέλεια, μετά από διάσκεψη, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν έχουν το λόγο.

Ακολούθησε η αγόρευση του Ευάγγελου Ανδρούλα, συνηγόρου  του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος αντέκρουσε τους λόγους αναίρεσης.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την  απόφαση της και όρισε εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Άννα Αγγελάτου.

Κατά την αποχώρησή τους από το δικαστικό Μέγαρο η Τζινα Τσαλικιάν και οι συνήγοροι των δύο πλευρών σε δηλώσεις τους ανέφεραν:

Τζινα Τσαλικιάν

«Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 του χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους μας έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν.  Όπως σημείωσε, ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.

Από την πλευρά του ο επίσης δικηγόρος της οικογένειας του Αλέξανδρου, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. Και προσέθεσε: «Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη».

Το διαβάσαμε εδώ