Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα μέλη να επιβάλλουν κυρώσεις

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκλήθηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στη Σύνοδο συμμετείχαν και η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Τι πρότεινε ο Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, ζήτησε από όλα τα μέλη να επιβάλουν τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πόσο σημαντικό είναι το να μην υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τόνισε ακόμη ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους.

Επίσης έδειξε να είναι ευχαριστημένος με το ότι πολλοί σύμμαχοι έδειξαν ότι επιθυμούν να αυξήσουν τις δαπάνες τους που θα προορίζονται για την άμυνα των χωρών τους και να συνδράμουν περισσότερο στη Συμμαχία.

Άλλοι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, εξέφρασαν την αρνητική τους στάση απέναντι στη Ρωσία, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας.

Αδιαμφισβήτητη η στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ταυτόχρονα, έδειξαν να στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ είναι στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα αυτά που κάνει η Ρωσία δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη θέση της Ελλάδος περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Προηγούμενο άρθροΤαλιμπάν για πόλεμο στην Ουκρανία: «Λύστε τις διαφορές με ειρηνικό τρόπο»Το διαβάσαμε εδώ