Δαβάκης: «Η ουκρανική κρίση καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξη της Δύσης»

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, της οποίας είναι μέλος, συμμετείχε ο Θανάσης Δαβάκης από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Η ατζέντα της Επιτροπής κάλυψε μία σειρά θεμάτων επικαιρότητας και στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Συμμαχία, όπως η κρίση της Ουκρανίας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διαχείριση κρίσεων, η πυρηνική αποτροπή και η καταπολέμηση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, ο κ. Δαβάκης συμμετείχε σε κλειστή συνεδρίαση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου, ενόψει και της ολοκλήρωσης της κατάρτισης του νέου στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας το καλοκαίρι του 2022, ο βουλευτής  ρώτησε σχετικά με τα μέτρα υλοποίησης της νέας στρατηγικής στροφής προς την περιφέρεια της Ασίας – Ειρηνικού, καθώς και για τους σχεδιασμούς που αφορούν στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο κ. Δαβάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί την αναγνώριση από τη Ρωσία, «της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ως μία κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ».

Τέλος, ο Λάκωνας βουλευτής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη τη διεύρυνση των πηγών προμήθειας ενέργειας της Ευρώπης, μέσω της διεύρυνσης της συνδρομής των Ευρωπαίων Συμμάχων και των ΗΠΑ στην ταχύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και της στήριξής τους σε σημαντικά περιφερειακά έργα ενεργειακών υποδομών, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.

Σημειώνεται πως η παραπάνω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την Πέμπτη 24/2.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Πηγή: lakonikos.gr