Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, 20:53

Η Vodafone παρουσίασε σήμερα μια νέα παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία οδηγεί τον κόσμο των διασυνδεδεμένων συσκευών στο επόμενο επίπεδο, καθιστώντας δυνατή τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους με ασφάλεια για λογαριασμό ενός χρήστη.

 

Αξιοποιώντας τη δύναμη της πλατφόρμας του Internet of Things (IoT) της Vodafone – μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με περισσότερες από 140 εκατομμύρια συνδέσεις – η νέα πλατφόρμα, που ονομάζεται Digital Asset Broker (DAB), θα βοηθήσει τους πελάτες της Vodafone να επωφεληθούν από τη νέα «Οικονομία των πραγμάτων». Πρόκειται για έναν κόσμο, στον οποίο επιχειρήσεις από πολλαπλούς κλάδους μπορούν να μετασχηματίζουν φυσικά εμπορεύματα, σε εμπορεύσιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε νέες αναδυόμενες διαδικτυακές αγορές μέσω της εν λόγω πλατφόρμας.

 

Σήμερα, η πλειονότητα των συνδεδεμένων συσκευών και αισθητήρων συλλέγει  και αποστέλλει πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου. Η νέα πλατφόρμα “Economy of Things”, που προσφέρει η Vodafone, υπερβαίνει το πλαίσιο αυτό, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε εξακριβωμένες συνδεδεμένες συσκευές, οχήματα, έξυπνα μέρη οδικού εξοπλισμού και μηχανήματα να διεξάγουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια συναλλαγές, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά με πλήρη έλεγχο του ιδιοκτήτη τους.

 

Ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών αναμένεται να ανέλθει σε παγκόσμιο επίπεδο στα 30 δισ. έως το 2025. Χάρη στην πλατφόρμα της Vodafone και τη γεωγραφική κλίμακα, αντί οι επιχειρήσεις να δημιουργούν τα δικά τους περίπλοκα συστήματα, σε οποιοδήποτε συσκευή αποδίδεται μια μοναδική ψηφιακή ταυτότητα. Έπειτα, η συσκευή είναι σε θέση να επικοινωνεί και να συναλλάσσεται ασφαλώς με άλλες συσκευές, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία wallet και πληρωμών, με επιπρόσθετη διασφάλιση από την κάρτα SIM του κινητού του χρήστη.

 

Πέρα από τις συσκευές της παγκόσμιας πλατφόρμας IoT της Vodafone, η εταιρεία θα παρέχει επίσης ασφαλείς συνδέσμους προς πολλές άλλες πλατφόρμες τρίτων και τις σχετικές συσκευές οικοσυστημάτων εντός του 2022, προσελκύοντας έτσι μια σειρά βιομηχανικών κλάδων, από την αυτοκινητοβιομηχανία και την ενέργεια, έως την κατασκευή και την εφοδιαστική αλυσίδα και την αλυσίδα εφοδιασμού.

 

Η πλατφόρμα είναι ασφαλής. Χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη τεχνολογία blockchain, με την έννοια ότι το σύνολο των συσκευών και μηχανών που συνδέονται με το Vodafone DAB είναι εξακριβωμένες ως αξιόπιστες και έπειτα τους επιτρέπεται να διενεργήσουν αυτομάτως συναλλαγές και να ανταλλάξουν δεδομένα και χρήματα μέσω ασφαλών και κρυπτογραφημένων συνδέσεων. Έτσι, οι εταιρείες μπορούν να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα, τα οποία πιστοποιούνται σύντομα ως ασφαλή για συναλλαγές, όπου κι αν βρίσκονται και οι συσκευές είναι έτοιμες να προβούν σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνος.

 

Ο Johan Wibergh, διευθυντής τεχνολογίας του ομίλου Vodafone δήλωσε: «Δημιουργούμε εντός της εταιρείας νέες, επεκτάσιμες πλατφόρμες για τους πελάτες μας σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική. Η συγκεκριμένη πιο πρόσφατη πλατφόρμα μας θα δώσει ώθηση στη νέα Οικονομία των Πραγμάτων, όπου καθημερινά αντικείμενα και συσκευές θα μπορούν να ζητούν, να αγοράζουν και να πωλούν υπηρεσίες για δικό μας λογαριασμό. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με πολλές άλλες εταιρείες, προκειμένου να επεκτείνουμε γρήγορα τις συνεργασίες και τη διεύρυνση του οικοσυστήματος παγκοσμίως, ώστε να περιλαμβάνει και επιπρόσθετα χαρακτηριστικά και προγράμματα πληρωμής».

 

Η υπηρεσία αρχίζει να λειτουργεί σήμερα δοκιμαστικά σε μια κορυφαία αγορά, στην οποία ένα συνδεδεμένο ηλεκτρικό όχημα επικοινωνεί αυτόνομα και με ασφάλεια με ένα σημείο φόρτισης, στο Newbury, του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε συνεργασία με τη Mastercard και την Energy Web – έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην απαλλαγή ενεργειακών δικτύων από τις ανθρακούχες εκπομπές – οι χρήστες των οχημάτων λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση και τη συμβατότητα του πλησιέστερου διαθέσιμου σημείου φόρτισης και μπορούν να δώσουν την άδεια στο όχημά τους να εκτελέσει την επαναφόρτιση με ευκολία. Η Vodafone πιστεύει ότι η πλατφόρμα θα εξαλείψει το «άγχος της αυτονομίας» – τον φόβο μήπως αδειάσει η μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος – και θα ωθήσει τους πελάτες να επιλέξουν ενσυνείδητα πάροχο ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ο Jesse Morris, διευθύνων σύμβουλος του Energy Web Foundation, δήλωσε: «Ο εξηλεκτρισμός διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες απανθρακοποίησης. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος οι οδηγοί EV να διασφαλίσουν ότι το σύνολο του ρεύματος που χρησιμοποιείται για την φόρτιση του δικού τους οχήματος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Καθώς γενικεύεται η πρόσβαση προς πράσινες λύσεις ενέργειας, αυτό είναι χρειάζεται όλο και περισσότερο. Συνεργαζόμενη με οποιονδήποτε φορτιστή EV στο οδικό δίκτυο, η λύση μας μπορεί να παράσχει σε ιδιώτες και εταιρείες διασφάλιση χρήσης καθαρής ενέργειας —αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα για χρήστες EV και εταιρείες με στόλους ηλεκτρικών οχημάτων».

 

Στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την πλατφόρμα της Vodafone περιλαμβάνονται η χρέωση οδηγών ενοικιαζόμενων οχημάτων είτε αναλογικά με τη χρήση ή με βάση συνδρομής, η αγορά infotainment σε οικογενειακό αυτοκίνητο, έξυπνοι μετρητές και συναγερμοί ασφαλείας βιομηχανικών μονάδων, η πληρωμή των οποίων διενεργείται μέσω απευθείας χρέωσης, καθώς και η πιστοποίηση προμηθειών ιατρικού υλικού και άλλων αγαθών για την εξάλειψη πλαστών και εικονικών. Στο μέλλον, θα καταστεί δυνατό οι μηχανές του καφέ να παραγγέλλουν αυτομάτως κάψουλες ή ένας οδικός φανοστάτης να ανταλλάσσει δεδομένα σχετικά με την κυκλοφοριακή ροή με άλλα αντικείμενα μιας έξυπνης πόλης.

 

Επιπλέον, το Vodafone DAB επιλύει το πρόβλημα των περισσότερων υφιστάμενων συνδεδεμένων συσκευών και συστημάτων που τείνουν να λειτουργούν μεμονωμένα . Εάν, για παράδειγμα, ένα όχημα χρειαστεί να επικοινωνήσει με έναν χώρο στάθμευσης, προκειμένου να δεσμεύσει μια θέση, αυτό τυπικά απαιτεί δαπανηρή και χρονοβόρα ενσωμάτωση συστημάτων. Η πλατφόρμα Vodafone DAB παρέχει ένα ενιαίο σημείο όπου επαληθευμένα οχήματα ή άλλες συσκευές να αλληλεπιδρούν με πολλαπλούς χώρους ή συστήματα στάθμευσης.