Ο Πούτιν ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας, την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και το ουδέτερο καθεστώς της

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την «αποναζιστικοποίηση» της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα «ουδέτερο καθεστώς» του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στο Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε «την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του» για να επιτραπεί μια διευθέτηση, δήλωσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης «δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα», διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.

Μακρόν και Πούτιν αναφέρονται στις συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που άρχισαν πριν από λίγες ώρες στη Λευκορωσία. Πριν από την έναρξή τους, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να «ανακοινώσει» τη θέση του, ενώ η Ουκρανία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καθώς η ρωσική επίθεση, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, προσκρούει στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού και κυρώσεις πρωτοφανούς κλίμακας, που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της Δύσης, κλονίζουν τη ρωσική οικονομία.





Προηγούμενο άρθροΑνδρουλάκης: «Σωστή η απόφαση αποστολής υλικού στην Ουκρανία»



Το διαβάσαμε εδώ