Θάνος Ξυδόπουλος

Πολλοί ιστοί της ανδρικής γεννητικής οδού μπορούν να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, αναφέρει μια νέα μελέτη που έγινε σε μεγάλα ζωικά μοντέλα. Η μελέτη, σε μολυσμένους με SARS-CoV-2 μακάκους rhesus, αποκάλυψε ότι ο προστάτης και τα αγγεία των όρχεων, είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε χρησιμοποιώντας μια σάρωση PET ειδικά σχεδιασμένη για να αποκαλύπτει σημεία μόλυνσης που εξαπλώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι επιστήμονες δεν ήξεραν τι θα έβρισκαν, αλλά περίμεναν να δουν τον ιό στους πνεύμονες και ψηλά στη μύτη κοντά στον εγκέφαλο, επειδή οι άνθρωποι έχουν απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αλλά είδαν την πλήρη εξάπλωση μέσω του ανδρικού γεννητικού συστήματος.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο πόνος των όρχεων, η στυτική δυσλειτουργία, ο υπογοναδισμός, ο μειωμένος αριθμός και η ποιότητα του σπέρματος καθώς και η μειωμένη γονιμότητα που σχετίζεται με τη μόλυνση από SARS-CoV-2 είναι άμεση συνέπεια της μόλυνσης των κυττάρων της ανδρικής αναπαραγωγικής οδού και όχι έμμεσοι μηχανισμοί όπως π.χ. ο πυρετός και η φλεγμονή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Thomas Hope, καθηγητής κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Τα στοιχεία ότι η μόλυνση με SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική υγεία και τη γονιμότητα των ανδρών αυξάνονται καθημερινά. Όμως οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τον λόγο και αναρωτήθηκαν αν η αιτία ήταν ο πυρετός και η φλεγμονή. 

«Απλώς δεν καταλαβαίναμε γιατί είχε αυτόν τον αρνητικό αντίκτυπο ο ιός μέχρι αυτή τη μελέτη», είπε ο Hope. Και σημείωσε ότι ιοί όπως της παρωτίτιδας, ο Έμπολα, ο Ζίκα, ο SARS-COV-1 και άλλοι μπορούν επίσης να μολύνουν τους ιστούς της ανδρικής γεννητικής οδού και να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Η λοίμωξη με παρωτίτιδα είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ανδρική στειρότητα.

Η νέα μελέτη δείχνει πώς ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει παθολογία στον προστάτη, το πέος, τους όρχεις και τα αγγεία των όρχεων. 

«Ακόμα κι αν αυτό αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό μολυσμένων, αντιπροσωπεύει εκατομμύρια άνδρες που μπορεί να υποφέρουν από αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία και τη γονιμότητά τους», είπε ο Hope.

Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το 10-20% των ανδρών που έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2 έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με δυσλειτουργία του ανδρικού γεννητικού συστήματος. Αυτό υποδηλώνει ότι δεκάδες εκατομμύρια άνδρες που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, ειδικά εκείνοι που είχαν σοβαρή COVID-19, θα πρέπει να αξιολογήσουν τη σεξουαλική τους υγεία και τη γονιμότητά τους για να καθορίσουν εάν πρόσθετες θεραπείες θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να μειώσουν μελλοντικά προβλήματα.

«Ο πιθανός αντίκτυπος της λοίμωξης SARS-CoV-2 στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία θα πρέπει να αποτελεί μέρος της απόφασης του καθενός να εμβολιαστεί για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα θανάτου, σοβαρής ασθένειας και νοσηλείας και μόλυνσης του προστάτη και του γεννητικού συστήματος», είπε ο Hope.

Η παρατήρηση ότι η λοίμωξη SARS-CoV-2 επηρεάζει διάφορους ιστούς της ανδρικής γεννητικής οδού προκύπτει από ένα νέο σύστημα που έχει σχεδιαστεί για τη χρήση σάρωσης PET για την ανίχνευση σημείων μόλυνσης από SARS-CoV-2. Η μελέτη δημοσιεύθηκε ως προεκτύπωση στο bioRxiv, που σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έρευνα.

Το διαβάσαμε εδώ