Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, 04:00

Πορτογαλία: Διαδηλώσεις έξω από τις πρεσβείες πέντε χωρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές σχημάτισαν το βράδυ της Παρασκευής ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από πέντε πρεσβείες στη Λισαβόνα, ζητώντας να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο ένας δίπλα στον άλλον, οι διαδηλωτές αναπτύχθηκαν μπροστά στις πρεσβείες των τεσσάρων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα) και της Γερμανίας, ανταποκρινόμενοι σε μια πρωτοβουλία της Ένωσης των Ουκρανών της Πορτογαλίας.

Με τον τρόπο αυτόν οι συγκεντρωμένοι «ζητούν από τα ισχυρότερα έθνη να κλείσει ο ουκρανικός εναέριος χώρος για τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις», εξήγησε ο Γιούρι Κόντρα, μέλος αυτής της Ένωσης.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και πλακάτ όπου ζητούσαν από τις ισχυρές χώρες να σταματήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κάθε ανθρώπινη αλυσίδα επέδωσε επιστολή στις πρεσβείες, καλώντας τις πέντε κυβερνήσεις να επιδείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στη Ρωσία.

Περίπου 29.000 Ουκρανοί κατοικούν μόνιμα στην Πορτογαλία και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κοινότητες αλλοδαπών στη χώρα. Την Τρίτη, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει τους κανονισμούς για την υποδοχή και την ένταξη των Ουκρανών προσφύγων. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα τους δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, βοήθεια για να βρουν σπίτι και το δικαίωμα να εργαστούν στη χώρα.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Μαρτίου 2022, 04:00

Το διαβάσαμε εδώ