Ο Διονύσης Θεοφιλάτος έφυγε από κοντά μας ήσυχα και αθόρυβα στις 5 Μαρτίου 2014.

Ο Διονύσης Θεοφιλάτος  ήταν ο εμπνευστής,  ο οραματιστής, ο πρωτεργάτης, ο ιδρυτής και Επίτιμος Προέδρος της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου.

Εξέχουσα προσωπικότητα της πόλης μας το Μοσχάτο , ένας σπουδαίος Άνθρωπος  με μεγάλο κοινωνικό έργο, για την ανθρωπιά του και την αλληλεγγύη που πρόσφερε για 52 χρόνια σε ανήμπορους ηλικιωμένους

 Ήταν ο άνθρωπος που με την επιμονή του αλλά και με το κύρος του έπεισε την Ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφαση να καθιερώσει την 1 Οκτωβρίου ως ημέρα της Τρίτης Ηλικίας

 Αλλά ας  δούμε πως ξεκίνησε η Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου

Το 1962 μια μικρή ομάδα από Μοσχατιώτες, με πρωτεργάτη τον Διονύσιο Σ. Θεοφιλάτο, ίδρυσε τον «Σύλλογο Εξωραϊσμού και Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου», με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης τους και την βελτίωση της  ζωής των κατοίκων της. 

Στην πορεία, ανακάλυψαν την αβάσταχτη δυστυχία εγκαταλελειμμένων γερόντων καιαποφάσισαν να τους θέσουν υπό την προστασία τους.

Η ΚΜΜ ξεκίνησε με μηδενικά κεφάλαια και προσπάθησε σταδιακά και με κόπο να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει το φιλανθρωπικό έργο της. Εξ αρχής βασίστηκε στις προσφορές μελών, ευεργετών και φίλων, αλλά ανέλαβε και ενεργείς πρωτοβουλίες εξεύρεσης πόρων.

Το 1966 η ΚΜΜ εγκατέστησε στην κεντρική πλατεία του Μοσχάτου υπαίθριο στιλβωτήριο παπουτσιών, προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους για τους αναξιοπαθούντες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο γυάλισε τα παπούτσια των περαστικών μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος τέως Πρόεδρος της Βουλής Αθ. Τσαλδάρης.

Το κτήριο της ΚΜΜ, το επονομαζόμενο «Σπίτι της Ανθρωπιάς» ανεγέρθηκε σε οικόπεδο δωρεάς Δημητρίου Μιχαλοδημητράκη, με δαπάνες, εισφορές και την αφιλοκερδή εργασία δωρητών και φίλων της ΚΜΜ.

 Θεμελιώθηκε το 1971 και εγκαινιάστηκε το 1976, παρουσία πολλών φίλων, υποστηρικτών και πολιτικών, όπως ο τότε Υπουργός Εργασίας αείμνηστος Κων. Λάσκαρης και ο Αθ. Τσαλδάρης.

Με δωρεές των  Ορέστη Κολοκoτρώνη, Λάζαρου και Ελευθερίου Τσαούσογλου και άλλων μεγάλων ευεργετών χτίστηκαν οι 2 όροφοι, δημιουργήθηκε η τραπεζαρία, ο κήπος των ηλικιωμένων και η «Μιχαλοδημητράκειος αίθουσα».

Στηριζόμενη κατ’ εξοχήν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη συμπαράσταση φιλανθρώπων, η ΚΜΜ λειτουργεί σήμερα 30 κλίνες και προσφέρει στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχαγωγία, θαλπωρή και αγάπη στους αναξιοπαθούντες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

 Επανειλημμένοι έλεγχοι αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων και τη διοίκηση του Σωματείου έχουν επιφέρει μόνο εύσημα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στο Προσωπικό της ΚΜΜ.



Το διαβάσαμε ΕΔΩ