Η λέξη “τοξικό” χρησιμοποιείται ευρέως στην ομορφιά για να περιγράψει ορισμένα συστατικά περιποίησης του δέρματος. Ωστόσο, η λέξη αφορά συγκεκριμένα τη δόση μιας χημικής ουσίας και όχι την ίδια τη χημική ουσία, δεδομένου ότι οτιδήποτε μπορεί να είναι τοξικό. Για να είναι κάτι τοξικό σημαίνει ότι έχει φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο όπου μπορεί να σου κάνει κακό. Για παράδειγμα, το νερό μπορεί να είναι τοξικό γιατί αν πιείτε 15 λίτρα από αυτό σε μια ώρα, θα αραιώσετε το αίμα σας και πιθανότατα θα πεθάνετε. Αν εισπνεύσετε νερό, θα πνιγείτε. Ένα ποτήρι νερό σε μια ώρα είναι καλό, αλλά δεν εμποδίζει το νερό να είναι δυνητικά τοξικό.

Μύθος: Τα parabens και η σιλικόνη κάνουν κακό

Όταν μια μάρκα δηλώνει με περηφάνια ότι η κρέμα προσώπου της είναι ελεύθερη από κάποιο πράγμα, οι καταναλωτές υποθέτουν ότι υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος για την παράλειψή της, και επομένως αυτό το συστατικό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε να βάλετε στο δέρμα. Ωστόσο, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Πάρτε την σιλικόνη: η κύρια χρήση της στην περιποίηση του δέρματος και στο μακιγιάζ είναι να δίνει στα προϊόντα μια ολισθηρή υφή και μια μεταξένια αίσθηση στο δέρμα, αν και έχει κερδίσει κακή φήμη λόγω των αναφορών ότι είναι αποφρακτικό και φράζει τους πόρους και επομένως δεν είναι κατάλληλο για δέρμα με τάση ακμής.

Τα parabens έχουν επίσης δεχτεί πυρά. Τα τελευταία χρόνια, μυριάδες μάρκες έχουν αρχίσει να δηλώνουν απαλλαγμένες από αυτή την κατηγορία συνθετικών συντηρητικών. Αλλά η κακή τους φήμη προέρχεται από μια μελέτη του 2004 που συνέδεσε λανθασμένα τα parabens με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και είναι απλώς κολλημένο στην ψυχή μας ότι αυτά τα συστατικά είναι επικίνδυνα. Στην πραγματικότητα, τα parabens είναι ένα από τα ασφαλέστερα συντηρητικά συστατικά που έχουμε.

Μύθος: Η φυσική περιποίηση του δέρματος είναι η ασφαλέστερη επιλογή

Ο όρος φυσική περιποίηση του δέρματος στερείται ακριβούς ορισμού και ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους. Κυρίως, όμως, όταν οι άνθρωποι λένε φυσικό, αναφέρονται σε προϊόντα που παρασκευάζονται με φυτικά συστατικά. Υπάρχει η αίσθηση ότι αν κάποιο πράγμα προέρχεται από τη φύση πρέπει να είναι ασφαλέστερο από το συνθετικό του αντίστοιχο. Για αυτόν τον λόγο, ευάλωτες ομάδες όπως οι έγκυες γυναίκες και εκείνες που έκαναν πρόσφατα θεραπεία για τον καρκίνο, να εγκαταλείπουν τη συνήθη περιποίηση του δέρματος τους για ένα φυτικό καθεστώς. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν είναι απαραίτητα πιο ασφαλή – ή ακόμα πιο ήπια για το δέρμα.

Το ίδιο ισχύει και για τα συντηρητικά. Υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις στα συντηρητικά όπως τα parabens, αλλά, δεν έχουν περάσει από τις ίδιες αυστηρές δοκιμές και τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας συχνά δεν είναι τόσο αξιόπιστα. Υπήρξαν ζητήματα ανακλήσεων όπου τα προϊόντα έχουν αναπτύξει βακτήρια μέσα τους γιατί δεν περιέχουν paraben. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τότε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των φυσικών συντηρητικών, τα οποία από μόνα τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ερεθισμού και ευαισθησίας.

 

ΠΗΓΗ