Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, δημοσίευσε την Τρίτη ανοιχτή επιστολή στη σελίδα της στο Facebook, όπου εξηγεί τι συνέβη στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή.

«Ανοιχτή επιστολή από την κ. Olena Zelenska

Προς το παρόν, μου ζητούν συνέντευξη από ΜΜΕ από όλο τον κόσμο.

Θέλω να απαντήσω σε όλους ταυτόχρονα με αυτή την επιστολή.

Αυτά είναι τα σημάδια μου από την Ουκρανία.

Πάνω από μία εβδομάδα πριν, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή ήταν ακόμα αδιανόητο. Η χώρα μου ήταν ειρηνική και οι μητροπόλεις, οι πόλεις και τα χωριά γέμιζαν με τις χαρές της καθημερινότητας.

Στις 24 Φεβρουαρίου ξυπνάμε με την αναγγελία της έναρξης του πολέμου. Τανκς πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας, αεροπλάνα εισβάλλουν στον εναέριο χώρο μας. Οι πόλεις περικυκλώθηκαν από εκτοξευτές ρουκετών.

Είμαι μάρτυρας: παρά τη μαρτυρία των προπαγανδιστών του Κρεμλίνου, η εισβολή είναι μια “ειδική επιχείρηση”, είναι στην πραγματικότητα η δολοφονία ειρηνικών πολιτών.

Το χειρότερο είναι να διαβάζεις για παιδιά θύματα. Η οκτάχρονη Alisa που πέθανε στην οδό Okhtyrka της οποίας ο παππούς προσπάθησε να την προστατέψει με το σώμα του. Ή Polina από το Kyjiw που πέθανε μαζί με τους γονείς της στο γύρισμα. Ή για τον 14χρονο Arsenij – σε ένα κάποτε ειρηνικό προάστιο της πρωτεύουσας, ένα ναυάγιο χτύπησε το κεφάλι του αγοριού, το οποίο απλά δεν μπορούσε να φτάσει το ασθενοφόρο λόγω ισχυρής πυρκαγιάς.

Εάν η Ρωσία ισχυριστεί για άλλη μια φορά ότι “δεν υπάρχει πόλεμος εναντίον του άμαχου πληθυσμού”, τότε θα είμαι ο πρώτος που θα αποκαλέσει αυτά τα ονόματα.

Καταθέτω ότι τα γυναικόπαιδα μας ζουν τώρα σε καταφύγια και υπόγεια προστασίας από τον αέρα. Υποθέτω ότι είδαν τις φωτογραφίες από το μετρό του Kyjiw και του Kharkiw όπου άνθρωποι με τα μωρά και τα κατοικίδια τους είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος. Για κάποιους είναι θεαματικά πλάνα, αλλά για τους Ουκρανούς είναι η νέα τρομερή πραγματικότητα για μια εβδομάδα. Υπάρχουν πόλεις όπου οι οικογένειες δεν μπορούν να βγουν από τα καταφύγια προστασίας από τον αέρα για αρκετές ημέρες.

Τα παιδιά μας έχουν τις τάξεις τους στο υπόγειο. Και κάποιοι έχουν ήδη γεννηθεί εκεί γιατί έπρεπε να μεταφερθούν στο υπέδαφος οι σταθμοί κατάσβεσης. Το πρώτο παιδί του πολέμου, που είδε όχι τον ειρηνικό ουρανό, αλλά το τσιμεντένιο ταβάνι του κελαριού, γεννήθηκε την πρώτη μέρα της εισβολής. Τώρα υπάρχουν δεκάδες παιδιά που δεν γνώρισαν ποτέ την ειρήνη στη ζωή τους.

Είμαι μάρτυρας: Αυτός ο πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο με την απόλυση του άμαχου πληθυσμού: Οι άνθρωποι που εξαρτώνται από τη συνεχή θεραπεία και φροντίδα δεν μπορούν να λάβουν αυτή την ποιότητα.

Είναι εύκολο να κάνετε ένεση ινσουλίνης στο υπόγειο; Και παίρνοντας φάρμακα για το άσθμα υπό φωτιά; Για να μην αναφέρω τους χιλιάδες καρκινοπαθείς για τους οποίους έπρεπε να αναβληθούν ζωτικές χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.

Ο πληθυσμός των πόλεων είναι γεμάτος απελπισία, αποκομμένος από τον πόλεμο. Άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπηρικά αμαξίδια, άρρωστοι και μοναχικοί ηλικιωμένοι μακριά από συγγενείς και βοήθεια.

Ο πόλεμος εναντίον τέτοιων ανθρώπων είναι διπλό έγκλημα!

Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι πρόσφυγες – σε πολλές από τις χώρες σας φαίνονται ήδη τα κουρασμένα γυναικόπαιδα με πόνο στα μάτια. Οι άντρες τους πάνε στα όρια και επιστρέφουν στον αγώνα.

Τέλος, οι Ουκρανοί δεν θα εγκαταλείψουν παρ’ όλες αυτές τις φρίκες.

Ο κατακτητής πίστευε ότι οι ουκρανικές πόλεις θα κατακτηθούν από έναν πόλεμο φλας.

Αλλά αναπάντεχα προέβαλε αντίσταση, όχι μόνο μέσω του ουκρανικού στρατού, αλλά και μέσω ολόκληρου του πληθυσμού. Ουκρανοί ή ρωσόφωνοι Ουκρανοί διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, θρησκειών και εθνικοτήτων ενώνονται μπροστά στην εισβολή όπως ποτέ άλλοτε.

Οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου ισχυρίστηκαν ότι οι Ουκρανοί θα τους υποδέχονταν με λουλούδια ως απελευθερωτές. Αλλά οι Ουκρανοί τους υποδέχτηκαν με κοκτέιλ Μολότοφ.

Οι κάτοικοι των επιτιθέμενων πόλεων συμφωνούν στα κοινωνικά δίκτυα και περιπολούν στα σπίτια, βοηθούν τους μοναχούς, ετοιμάζουν φαγητό, μαζεύουν φάρμακα και πυρομαχικά για τους υπερασπιστές. Απλά κάνουν τη δουλειά τους – στα φαρμακεία, στις επιχειρήσεις, στις συγκοινωνίες, στις δημόσιες υπηρεσίες – έτσι ώστε η ζωή να συνεχίζεται και να κερδίζει.

Τους ευχαριστώ όλους αυτούς που τώρα όλοι οι Ουκρανοί μπήκαν στο στρατό και πήγαν εθελοντικά ώστε να διασταυρωθούν τα σχέδια του επιτιθέμενου.

Είμαι μάρτυρας: παρόλο που ο επιτιθέμενος το κρύβει, οι στρατιωτικές απώλειες από τη ρωσική πλευρά είναι χιλιάδες. Στήσαμε μια γραμμή βοήθειας για μητέρες από τη Ρωσία ώστε να γνωρίζουν ότι οι γιοι τους δεν βρίσκονται σε στρατιωτική άσκηση, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, αλλά πεθαίνουν προσπαθώντας να κατακτήσουν την Ουκρανία.

Είμαι μάρτυρας: Η Ουκρανία θέλει ειρήνη! Αλλά η Ουκρανία θα προστατεύσει τα σύνορα και την ταυτότητά της και δεν θα συνθηκολογήσει ποτέ.

Τι χρειαζόμαστε και τι μιλάμε σε όλο τον κόσμο – κλείστε τους ουρανούς! Βγάλτε επιτέλους τα λευκά σας γάντια, έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορείτε να διατηρήσετε την ουδετερότητα. Γιατί την επόμενη φορά μπορεί να έρθει ο Πούτιν σε σένα. Κλείστε τους ουρανούς, στη γη μόνοι μας θα επιβιώσουμε.

Στις πόλεις όπου η φωτιά συνεχίζεται, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα και δεν μπορούν να βγουν από τα υπόγεια για μέρες, ούτε καν να πάρουν τρόφιμα, χρειαζόμαστε διαδρόμους ασφαλείας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας Βοήθεια και μεταφορά άμαχου πληθυσμού σε α ένα ασφαλές μέρος.

Με την ευκαιρία αυτή, σας ζητώ να μας παρέχετε ανθρωπιστική βοήθεια και να ευχαριστήσετε όσους το κάνουν ήδη. Και επίσης σε αυτούς που προστατεύουν τα γυναικόπαιδα μας.

Και ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους των χωρών τους που συγκεντρώνονται σε μέρη για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Το βλέπουμε και το εκτιμούμε! Παιδιά είστε καταπληκτικοί!

Κάνω έκκληση σε αυτούς, άξια ΜΜΕ: συνεχίστε να τους δείχνετε τι συμβαίνει στην Ουκρανία και να τους δείχνετε την αλήθεια. Στον πόλεμο πληροφοριών που έχει ξεδιπλώσει η Ρωσική Ομοσπονδία, κάθε μαρτυρία είναι καθοριστικής σημασίας.

Με αυτή την επιστολή, μαρτυρώ και θέλω να ενημερώσω τον κόσμο: ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι πόλεμος “κάπου εκεί έξω”. Πρόκειται για πόλεμο στην Ευρώπη και στα σύνορα της ΕΕ.

Η Ουκρανία σταματά μια δύναμη που μπορεί να εισβάλει στις πόλεις σας πιο επιθετικά αύριο με το πρόσχημα της διάσωσης πολιτών.

Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, που απειλεί με πυρηνικό πόλεμο, δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος στον κόσμο.

Ξέρω – είναι σαν εφιάλτης και πριν μια εβδομάδα φαινόταν υπερβολή, αλλά είναι μια πραγματικότητα στην οποία ζούμε αυτή τη στιγμή. Και πόσο θα διαρκέσει δεν ξέρουμε.

Αλλά σίγουρα θα κερδίσουμε. Στεκόμαστε ο ένας για τον άλλον και έχουμε ένα όπλο που λέγεται ενότητα. Ενότητα στην αγάπη με την Ουκρανία.

Δόξα στην Ουκρανία!»

Δείτε την ανάρτηση:

 

Το διαβάσαμε εδώ