Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, 20:20

Μπλίνκεν: Ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ρωσία θα υποστεί στρατηγική ήττα στην Ουκρανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα Τετάρτη υποστήριξε πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι ανεξάρτητα από τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας και τις όποιες νίκες της, τελικά η υπερδύναμη και ο αυταρχικός ηγέτης της Βλαντιμίρ Πούτιν θα υποστούν «στρατηγική ήττα» στην Ουκρανία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ρωσία θα υποστεί στρατηγική ήττα στην Ουκρανία», τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους, στην Ουάσιγκτον.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση, καθώς οι επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις συνεχίζονται και η Ρωσία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για οποιοδήποτε επόμενο στάδιο της επίθεσής της.

 «Μπορείς να πάρεις μια χώρα, αλλά δεν μπορείς να πάρεις τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων της», είπε ο Μπλίνκεν.

Οι παρατηρητές σκέφτονται τη μακροπρόθεσμη προοπτική να νικήσει η Ρωσία τον ουκρανικό στρατό και την ηγεσία και να επιβάλει ένα καθεστώς μαριονέτας που θα υποστηρίζεται από τη Ρωσία για να διευθύνει μια ουσιαστικά κατεχόμενη Ουκρανία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι ο Πούτιν «έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για να εκβιάσει την Ουκρανία, αλλά προς ποιον σκοπό; Τώρα στρέφεται σε μια στρατηγική απορριμμάτων» σε πόλεις της Ουκρανίας.

Προειδοποίησε ότι ακόμη κι αν ο Πούτιν καταφέρει να εγκαταστήσει ένα καθεστώς μαριονέτας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, οι Ουκρανοί δεν θα συναινέσουν.

 «Νομίζω ότι είναι προφανές ότι δεν θα το δεχτούν ποτέ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, 20:21

Το διαβάσαμε εδώ