Με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων του νομού Λασιθίου, κα Χρύσα Σοφιανού συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα έργα που πραγματοποιούνται από κοινού με την αρχαιολογία στον Δήμο της Ιεράπετρας, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις αδειοδοτήσεις της αρχαιολογίας για τη δημοπράτηση των συνοδών έργων του Φράγματος των Μπραμιανιών και στο θέμα της Νήσου Χρυσής, όπου ο κος Καλαντζάκης ενημέρωσε την κα Σοφιανού για τις εξελίξεις.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Ιεράπετρας επεσήμανε τα παρακάτω: « Έχουμε υποχρέωση ως Δημοτική Αρχή να στηρίζουμε την υλοποίηση όλων των έργων που έχει ανάγκη ο Δήμος της Ιεράπετρας, ακόμη και αν εμείς ως Δήμος δεν είμαστε φορέας υλοποίησης. Τα συνοδά έργα του φράγματος, τα οποία η Κυβέρνηση ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 70.000.000€, είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για τον Δήμο της Ιεράπετρας που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους δημότες και γι΄αυτό τον λόγο ένας από τους στόχους της σημερινής συνάντησης με την κα. Σοφιανού ήταν η συμβολή της στην επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να δοθεί η σχετική έγκριση και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να προχωρήσει η δημοπράτηση των έργων.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φάνηκε ότι η άποψη της κας Σοφιανού ταυτίζεται με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και πάνω στο ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας της νήσου Χρυσής και της μη άρσης της επισκεψιμότητας, εφόσον τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για τη φύλαξη του νησιού, όσο και για την ασφάλεια των επισκεπτών, σύμφωνα και με όσα δεσμεύτηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός των άλλων η νήσος Χρυσή παρουσιάζει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στις ανασκαφές στις οποίες διεξάγονται έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα και πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε μελλοντικά να λειτουργήσει και ως αρχαιολογικό πάρκο.
Η άριστη και συνεχής συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ιεράπετρας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων συνεχίζεται επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας».

Το διαβάσαμε ΕΔΩ