Του Παύλου Κρούστη

 

H Samsung φαίνεται να έχει βρει σωστή πορεία τελευταία, με τις συσκευές της στην premium κατηγορία να ξεχωρίζουν πλέον διακριτά από τον ανταγωνισμό, ενώ ακόμα και τα foldables Flip3 και Fold3 χαράζουν τον δικό τους δρόμο με ηγετικές τάσεις. Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της Samsung φέτος ήταν να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τη σειρά Galaxy Note, η οποία όπως είδαμε, μετουσιώθηκε στο Samsung Galaxy S22 Ultra. Τι συμβαίνει όμως με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς;

Στα χέρια μας είχαμε το Galaxy S22, το μικρότερο εκ των τριών της παρέας, το οποίο θεωρήσαμε ότι είχε και μεγαλύτερη ουσία για δοκιμή, αφού το S22+ αποτελεί τη λιγότερο δελεαστική επιλογή κατά τη γνώμη μας. Μοιάζει αρκετά με το S22 Ultra, σε ένα price point που δεν κάνει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το Ultra, ενώ υπολείπεται σε μπαταρία και σε μερικά πιο σημαντικά σημεία, όπως την έλλειψη του S Pen, την περισκοπική κάμερα και άλλες λειτουργίες του Ultra. Συνεπώς, αν κάποιος δεν «αντέχει» να πάει προς το Ultra, τότε πιθανώς να βρει πιο ενδιαφέρον το «σκέτο» S22.

 

H μικρότερη συσκευή της τριάδας πλέον είναι αισθητά μικρότερη από τα άλλα δύο τηλέφωνα, στις 6,1”, μικρότερο και από πολλές άλλες συσκευές της κατηγορίας. Μάλιστα, αυτήν τη φορά σχεδιαστικά δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές, αφού το S22 μοιάζει πολύ με το S22+ με το camera island στο πίσω μέρος να επιστρέφει σαν σχέδιο από τα S21, ενώ πλεονέκτημα του «μικρού» είναι ότι και οι τρεις συσκευές φέτος διαθέτουν γυάλινη πλάτη με τρομερή ανθεκτικότητα (Corning Gorilla Glass Victus Plus).

 

Η κατασκευή είναι από αλουμίνιο όπως και στις άλλες δύο συσκευές. Πρόκειται για τις ανθεκτικότερες συσκευές της Samsung, σύμφωνα με την εταιρεία και έχει πιστοποίηση για αδιαβροχοποίηση -και αυτό- IP68. Τα χρώματα στα οποία κυκλοφορεί είναι τα ίδια με του S22+: Phantom White, Phantom Black, Green και Pink Gold.

 

H συσκευή έχει πιο «επίπεδη» αίσθηση σε σχέση με την περσινή, ενώ βλέπουμε το πλαίσιο της οθόνης πλέον πιο συμμετρικό. Οι οθόνες της Samsung είναι από τις καλύτερες της αγοράς και δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο και στο S22. Όπως και τα δύο μεγαλύτερα «αδερφάκια» του διαθέτει οθόνη Dynamic AMOLED 2X με ανάλυση 2340×1080 (425 ppi), απίστευτα χρώματα και την κορυφαία μέγιστη φωτεινότητα της κατηγορίας που φτάνει τα 1.500 nits και παράλληλα ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz. Μπορεί να φτάσει έως και τα 10 Hz για τη βελτιστοποίηση της αυτονομίας, όπως και το S22+. Φυσικά με τέτοια μέγιστη φωτεινότητα, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Βλέπουμε εννοείται και υποστήριξη HDR10+.




Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, οι διαφορές στις συσκευές της premium κατηγορίας, όπως είναι η σειρά Galaxy S22 φαίνονται κυρίως στις κάμερες. Παρ’ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν απογοητεύει το σύστημα του S22. Έχουμε βασικό αισθητήρα στα 50MP, μεγέθους 1/1.56” (ίδιο με το Plus) και κοινό υπερ-ευρυγώνιο στα τρία μοντέλα, 12MP. Επίσης χρησιμοποιείται και ο ίδιος τηλεφακός των 10MP με 3x zoom. Το Ultra υπερτερεί φυσικά με την περισκοπική κάμερα, αλλά αποτελεί κι έναν από τους βασικούς λόγους για τη μεγάλη διαφορά στην τιμή, ανάμεσα στα S22 και S22 Ultra. H μπροστινή κάμερα είναι στα 10MP με f/2.4.

 

Οι επιδόσεις του συστήματος της κάμερας είναι αναμενόμενα κορυφαίες. Έχουμε πολύ καθαρά αποτελέσματα είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό χώρο με πολύ καλές μετρήσεις και στις νυχτερινές λήψεις, οι οποίες έχουν βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, χάρη στον μεγαλύτερο αισθητήρα. Το zoom φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο του Ultra, αλλά σε 3x, που μπορεί να πάει με το οπτικό ή ακόμα και σε 5x, είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η χρωματική απόδοση δεν είναι η πιο σωστή που έχουμε δει, αλλά είναι κάπως φιλική προς το μάτι, με έντονα χρώματα, πάντα σύμφωνα με τα στάνταρ της κατηγορίας.





Στον τομέα των επιδόσεων έχουμε ένα από τα ικανότερα chip της αγοράς, τον Exynos 2200, το οποίο μάλιστα η Samsung προώθησε σε συνεργασία με την AMD ως «το νέο επίπεδο για gaming», με τεχνολογία RDNA 2. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στις επιδόσεις των παιχνιδιών, ενώ το One UI 4.1 έτρεχε «νερό». To πιο σημαντικό είναι ότι η Samsung έχει υποσχεθεί major updates για 4 χρόνια και security updates για 5 χρόνια, κάτι που σπάνια βλέπουμε σε άλλες συσκευές της αγοράς -και σχεδόν σε καμία Android.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με το Samsung Galaxy S22 ήταν με την μπαταρία. Είναι πολύ μικρή για τα στάνταρ της εποχής, στα 3.700 mAh, που με μέση χρήση βγάζει ίσως λιγότερο από μια μέρα. Ειδικότερα, αν έχετε μόνιμα ενεργοποιημένη τη λειτουργία στα 120 Hz, θα πρέπει να φορτίσετε εντός της ημέρας. Το πρόβλημα μεγαλώνει με την απίστευτα αργή φόρτιση, στα 25W. Πρόκειται για έναν τομέα, που η Samsung θα πρέπει να βελτιώσει σύντομα, αν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική σε αυτό το κομμάτι και είναι ίσως το μοναδικό σημείο, που θα μπορούσε να μας σπρώξει να προτιμήσουμε το S22+ έναντι του «μικρού». Ένα ακόμα μειονέκτημα του S22 είναι ότι δεν διαθέτει θύρα microSD, κάτι το οποίο φυσικά είναι και σχετικά υποκειμενικό, αναλόγως χρήσης.

 


Το Galaxy S22 δεν επαναστατεί σε σχέση με την περσινή κυκλοφορία, όμως βρίσκουμε βελτιωμένη την γκάμα της Samsung στα Galaxy S φέτος, αφού οι διαφορές είναι πιο διακριτές και διευκολύνουν τον καταναλωτή ως προς την επιλογή του. Αν θέλετε ένα μικρότερο τηλέφωνο με κορυφαίες επιδόσεις σε όλους τους τομείς και premium user experience, το S22 μπορεί να το προσφέρει αυτό. Αν είχε και καλύτερη αυτονομία, θα το προτείναμε εύκολα σε σχέση και με φθηνότερες προτάσεις. Ως έχει, μπορούμε να το προτείνουμε σε όσους ψάχνουν κορυφαία συσκευή κάτω από €1.000 και πιθανώς να είναι ιδανική πρόταση σε έναν χρόνο περίπου από τώρα με προσαρμοσμένη την τιμή του.


Βαθμολογία


Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.