Αναγνώριση για τις πρωτοβουλίες της «Νερό από τον αέρα» και «Προσαρμοζόμενος φωτισμός»

Από το 2017 η Ολυμπία Οδός έχει μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμά της κατά 25%

Τα νέα έργα ευθυγραμμίζονται με την περιβαλλοντική στρατηγική της VINCIHighways, που προωθεί «πράσινες» οδικές μεταφορές σε 16 χώρες

Η αειφορία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ολυμπίας Οδού. Το 2021 εφαρμόσαμε νέες ιδέες που μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον αυτοκινητόδρομο.

Η Ολυμπία Οδός έλαβε δύο χρυσά βραβεία. Στόχος των Energy Mastering Awards είναι να αναγνωριστούν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που επιδεικνύουν εξαιρετική πορεία στην επίτευξη υψηλής στάθμης προτύπων ενεργειακής διαχείρισης και δεσμεύονται ως προςορισμένους διαρκείς και φιλόδοξους στόχους για μελλοντική βελτίωση και βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, η Ολυμπία Οδός απέσπασε δύο βραβεία:

Gold, για το πρόγραμμα «Νερό από τον Αέρα», το οποίο αφορά ένα καινοτόμο σύστημα για την παροχήκαθαρού, φρέσκου, πόσιμου νερού που παράγεται από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου και έχει εγκατασταθεί πιλοτικά σε ένα πάρκινγκ του αυτοκινητόδρομου.

Gold στην κατηγορία “EnergyInnovation” για το πρόγραμμα «Προσαρμοζόμενος φωτισμός στην Ολυμπία Οδό». Το πρόγραμμα αυτό που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε έναν κόμβο του αυτοκινητόδρομου, αξιοποιεί δεδομένα για την κυκλοφορία, τις καιρικές συνθήκες κ.α., ώστε να προσδιορίζει κάθε στιγμή το ιδανικό επίπεδο φωτισμού, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Αυτές οι περιβαλλοντικές καινοτομίες είναι σύμφωνες με την περιβαλλοντική στρατηγική της VINCI Highways και τη φιλοδοξία να ευθυγραμμιστούν όλες οι παραχωρήσεις της σε 16 χώρες με το στόχο της επίτευξης Μηδενικής Εκπομπής CO2 έως το 2050.Το παγκόσμιο σχέδιο της VINCI Highways περιλαμβάνει κυρίως φωτισμό LED και ενεργειακές αναβαθμίσεις  κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Ολυμπία Οδός μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% από την έναρξη του έργου το 2017.

Οι παραπάνω καινοτομίες έχουν βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσα σε υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, στα Environment Awards του Ομίλου VINCI, που διοργανώθηκαν στα πλαίσια της Πολιτικής του για την προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι συγκεκριμένες δράσεις έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία από την Ολυμπία Οδό καιη εταιρία σχεδιάζειτην εφαρμογή τους σε μεγαλύτερη κλίμακα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Αποτελούν μέρος της γενικότερης στρατηγικής για την Αειφορία, που έχει ως κεντρικό στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

Οι διακρίσεις της Ολυμπίας Οδού στα Energy Mastering Awards 2022 αποτελούν μια σημαντική επιβράβευση της επιλογής να επενδύουμε στην καινοτομία μέσω της τεχνολογίας με απώτερο σκοπό έργα ωφέλιμα στο Περιβάλλον και την εξυπηρέτηση οδηγών και ταξιδιωτών.   

Το διαβάσαμε εδώ