Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022, 21:45

Υπάρχει μια κατηγορία παιχνιδιών που είναι «για χαλάρωση». Όταν ακούμε αυτή τη φράση, ίσως σκεφτόμαστε κάτι που δείχνει χαλαρωτικό, με τζάκι, ήσυχη μουσική και γαλήνιο περιβάλλον. Ίσως σκεφτόμαστε ένα παιχνίδι για το κινητό μας, με τουβλάκια και πόντους. Ωστόσο, το μέσο του gaming καταφέρνει να χαλαρώσει και… με σπαθιά, αίμα, δαίμονες και σφαίρες.

 

Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το Shadow Warrior 3. Χειριζόμαστε έναν τύπο και διαλύουμε δαίμονες για κάποιους λόγους. Μιλώντας αφηρημένα για «λόγους», εννοούμε πως το σενάριο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπειρίας και υπάρχει κυρίως για να δώσει ένα υπόβαθρο στη δράση και για να στήσει κάποια αστεία σκηνικά, να χτίσει το έδαφος για χιουμοριστικές ατάκες.

 

 

Πράγματι, το Shadow Warrior 3, σε σημεία, έχει πλάκα και μπορεί να σας κάνει να χαμογελάσετε. Δεν είναι, όμως, αρκετά αστείο ώστε το χιούμορ να είναι το βασικό ατού του. Δεν βοηθάει, επίσης, το γεγονός ότι τα cutscenes δείχνουν σαν να ξεπήδησαν από άλλη εποχή ή από άλλη κατηγορία παιχνιδιού: είναι θολά, προχειροστημένα, απότομα και σύντομα. Επίσης, δεν βοηθάει η συνεχής προσπάθεια για χιούμορ. Οι ατάκες ξεστομίζονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι το σπαθί κόβει τους δαίμονες και καταλήγου ννα κουράζουν, καθώς δεν είναι και ιδιαίτερα εμπνευσμένες.

 


Όπως και να ‘χει, δεν πρόκειται να παίξετε το Shadow Warrior 3 για την ιστορία του. Για τι θα το παίξετε; Μα, για να διαλύσετε ορδές εντελώς αλλόκοτων δαιμονικών πλασμάτων με ακόμα πιο παράξενα τεράστια όπλα. Για να πολεμήσετε μοχθηρά τέρατα χτυπώντας τα με το σπαθί σας ενώ πηδάτε από κτίριο σε κτίριο, ενώ πιάνεστε με τον γάντζο σας από ένα μακρινό σημείο, για να κατέβετε με ορμή πάνω σε άλλο εχθρό, να τον αποτελειώσετε βίαια, να τρέξετε στον διπλανό τοίχο… καταλάβατε. Πρόκειται για παιχνίδι που βασίζει τη διασκέδαση που προσφέρει στη συνεχή κίνηση, στην έντονη δράση, στα αλλόκοτα και πολλά σε αριθμό εργαλεία κίνησης και εξόντωσης εχθρών.

 

Και, σε όλα αυτά, το Shadow Warrior 3 τα πάει πολύ καλά. Τα όπλα είναι διασκεδαστικά και αρκετά, οι κινήσεις ρευστές, ο σχεδιασμός των επιπέδων απλός αλλά ευνόητος και αποδοτικός. Οι εχθροί είναι αρκετά ενδιαφέροντες, με πολλούς και ξεχωριστούς -οπτικά αλλά και όσον αφορά το gameplay- τύπους. Δυστυχώς, ειδικά όσο προχωράμε, βλέπουμε όλο και περισσότερη επανάληψη δραστηριοτήτων και από ένα σημείο και μετά νιώθουμε πως κάνουμε πραγματικά το ίδιο πράγμα συνεχώς: λίγο platforming, μια αρένα μάχης, ξανά platforming, μικρό βίντεο και πάλι από την αρχή. Σιγά-σιγά αυτή η επαναλαμβανόμενη δομή γίνεται κουραστική και δεν βοηθάει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πρόοδος του χαρακτήρα μας είναι κάπως βαρετή, με skill trees που δεν προσφέρουν πολλά. Και το σενάριο, όσο κι αν δεν είναι το focus, δείχνει πως θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο και να προσφέρει στη συνολική διασκέδαση που δίνει η εμπειρία. Οπτικά, έχουμε ένα παιχνίδι που μένει πίσω σε ανάλυση και, ευτυχώς, αν παίζουμε σε PS5, πιάνει τα 60fps, αλλά σε καμία εντύπωση δεν εντυπωσιάζει.



Επίσης, η διάρκεια είναι πάρα πολύ μικρή, αφού μπορείτε να ολοκληρώσετε το Shadow Warrior 3 σε πέντε περίπου ώρες και δεν δίνονται αρκετά κίνητρα για μια επιστροφή στον κόσμο του… Ακόμα, υπάρχουν κάποια αστεία που οριακά βγάζουν νόημα και μοιάζει πως δανείζονται την ίδια τους την ύπαρξη από άλλα έργα χωρίς να υπάρχει κάποια σκέψη που να τα στηρίζει. Θα δείτε, για παράδειγμα, σκηνές στις οποίες παίζουν τραγούδια που αμέσως κάνουν αίσθηση και ακούγονται εκτός τόπου και χρόνου, αλλά δεν θα μπορείτε να καταλάβετε αν προσπαθούν να σας κάνουν να γελάσετε ούτε με ποιον τρόπο το προσπαθούν αυτό. Το γράψιμο είναι εντελώς πρόχειρο σε κάποια σημεία…



Το gameplay δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, το έχουμε δει δεκάδες φορές στη σειρά αυτήν αλλά και γενικότερα, όμως είναι αρκετά διασκεδαστικό για να διατηρεί το ενδιαφέρον. Υπάρχουν αρκετά όπλα, παγίδες μέσα στις πίστες, σημεία για παρκούρ, εχθροί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, bosses και, γενικά, θα βρείτε ό,τι χρειάζεται ένα τέτοιο παιχνίδι για να είναι διασκεδαστικό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ένα παιχνίδι που ξέρει τι είναι και δεν προσπαθεί να είναι κάτι άλλο. Σίγουρα, μπορούμε να το εκτιμήσουμε γι’ αυτό.


Βαθμολογία

 

Πληροφορίες‌

 

Τίτλος:‌ Shadow Warrior 3

Διαθέσιμο‌ ‌σε:‌ PC, PS4, Xbox One

Δοκιμάστηκε‌ ‌σε:‌ PS5

Εταιρεία‌ ‌Ανάπτυξης:‌ Flying Wild Hog

Εκδότρια‌ ‌Εταιρεία:‌ Devolver Digital

Είδος:‌ Action / First-Person Shooter

Ηλικίες:‌ 18+‌ ‌

Ημ/νία‌ ‌Κυκλοφορίας:‌ 1 Μαρτίου 2022


Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.