Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022, 19:51

Του Παύλου Κρούστη


Η realme έχει κάνει ένα φανταστικό σερί, κυρίως από την παρουσίαση της σειράς realme GT κι έπειτα, διορθώνοντας τα όποια προϊοντικά κενά είχαν προκύψει, ενώ ακόμα και οι υπόλοιπες σειρές της φαίνεται να ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες των καταναλωτών, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών της realme πιστοποιούνται ως “value for money”.

Η σειρά GT είναι η ναυρχίδα της εταιρείας και αυτήν τη φορά έχουμε στα χέρια μας το πολυαναμενόμενο realme GT 2 Pro. Είναι το πιο premium εκ των δύο μοντέλων της σειράς GT 2, που μόλις κυκλοφόρησαν και έρχεται να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια της αγοράς. Πώς τα καταφέρνει άραγε;


Δείτε το βίντεο:


Το GT 2 Pro είναι το μοναδικό τηλέφωνο της αγοράς αυτήν τη στιγμή που «φορά» τον νεότερο και ικανότερο επεξεργαστή της Qualcomm, τον Snapdragon 8 Gen 1. Το Galaxy S22 στην Αμερική χρησιμοποιεί το ίδιο chipset (στην Ευρώπη έχουμε τον Exynos 2200) και το επόμενο τηλέφωνο που θα δούμε με τον νο.1 επεξεργαστή για Android θα είναι το Xiaomi 12, που αναμένεται.

 

Συνεπώς, το realme GT 2 Pro είναι αυτήν τη στιγμή το ισχυρότερο Android τηλέφωνο της αγοράς, εφόσον ο Exynos της Samsung έχει αποδειχθεί ελαφρώς κατώτερος βάσει benchmarks και οι συσκευές της Xiaomi δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη. Προτού δούμε και πρακτικά τι μπορεί να κάνει, ας δούμε λίγο και τους υπόλοιπους τομείς.

 

Design

 

Το νεότερο τηλέφωνο της realme δεν διαφέρει σημαντικά στην εμφάνισή του σε σχέση με ΟΛΑ τα άλλα μοντέλα της εταιρείας που υπάρχουν στην αγορά. Είτε κρατάτε στα χέρια σας το realme 9, είτε το GT Neo 2 (σε μαύρο), είτε το realme GT 2 Pro, οι πιθανότητες λένε ότι θα πρέπει να δείτε τις λεπτομέρειες του τηλεφώνου για να το ξεχωρίσετε.



Ο σχεδιασμός ήταν και το βασικό μας πρόβλημα με τα άλλα μοντέλα της εταιρείας και φαίνεται πως δεν αλλάζει για μία ακόμη φορά. Το camera island είναι πανομοιότυπο με τις άλλες συσκευές και η διαφορά αυτήν τη φορά, όπως και στο GT Master, έγκειται στην υφή της πλάτης. Το πίσω μέρος του GT 2 Pro είναι κατασκευασμένο από βιοπολυμερές υλικό από ανανεώσιμες πηγές, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, και κατασκευάζεται με σημαντικά πιο φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους. Στα λιγότερα σημαντικά, η υφή αυτή μάς απαλλάσσει από δαχτυλιές και βοηθά στο κράτημα, ενώ δίνει κι ένα ψήγμα πρωτοτυπίας που αποζητούμε, καθώς θυμίζει κάτι από την πλάτη του GT Master, μαζί με το logo της εταιρείας και την υπογραφή του σχεδιαστή, Naoto Fukasawa. Στόχος του σχεδιαστή ήταν να θυμίζει η πλάτη κάτι από χαρτί. Δεν δείχνει πλήρως την premium φύση του τηλεφώνου, όμως είναι σημαντική η προσπάθεια της εταιρείας για το περιβάλλον και κάτι που πιθανώς θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές σιγά σιγά, ενώ η realme υποστηρίζει ότι είναι και πολύ ανθεκτική, κάτι που επιβεβαιώνουμε για όσο το χρησιμοποιήσαμε.

 

Κατά τ’ άλλα έχουμε αρκετά λεπτό σχεδιασμό, στα 8,18 χιλ. και βάρος 189 γρ. Διαθέτει κυρτώματα στο πίσω μέρος και στις γωνίες, όμως η οθόνη του, εν αντιθέσει με άλλες ναυαρχίδες, είναι επίπεδη. Αυτό από τη μία αποτελεί προτέρημα για όσους ενοχλούνται από τις κυρτές οθόνες, αλλά από την άλλη του στοιχίζει την υπερ-premium εμφάνιση, όπως την έχουμε συνηθίσει.


Οθόνη

 

Στα τεχνικά της οθόνης δεν έχουμε παράπονο. Έχουμε την πρώτη οθόνη 2Κ AMOLED LTPO 2.0, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να κατέβει στο 1 Hz για τη βέλτιστη αυτονομία, κάτι που κάνουν ελάχιστα τηλέφωνα στην αγορά, ενώ φυσικά φτάνει έως και 120 Hz ρυθμό ανανέωσης, όπως θα περιμέναμε από ένα τέτοιο τηλέφωνο, το οποίο όμως το συνδυάζει με 1000 Hz (!) για ρυθμό δειγματοληψίας της αφής. Αυτό κάνει αστραπιαία την απόκριση στο άγγιγμα και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Στις 6,7 ίντσες έχει ανάλυση 2Κ όπως αναφέραμε, δηλαδή 3216×1440 και φτάνει μέγιστη φωτεινότητα τα 1400 nits. H προστασία της οθόνης είναι η κορυφαία Corning Gorilla Glass Victus.



Η Super Reality Display, όπως την ονομάζει η realme, είναι πιθανώς η καλύτερη οθόνη που υπάρχει στην αγορά μαζί με τις αντίστοιχες της Samsung και υποστηρίζει αναμενόμενα HDR 10+. Η χρωματική πιστότητα είναι εξαιρετική και παράλληλα υπάρχει δυνατότητα να προσαρμόσετε τα χρώματα βάσει του γούστου σας. Η εξαιρετική εμπειρία θέασης συνδυάζεται με stereo ηχεία, υποστήριξη Dolby Atmos και αρκετά καλή καθαρότητα.

 

Επιδόσεις

 

Αναμενόμενα, ο Snapdragon 8 Gen 1, στα 4nm, δεν κολλάει πουθενά είτε έχουμε να κάνουμε με browsing στις εφαρμογές μας, είτε με gaming. Μάλιστα η realme έχει ενσωματώσει το κατάλληλο σύστημα ψύξης, με 26% μεγαλύτερη επιφάνεια από το προηγούμενο μοντέλο, για να διατηρεί το τηλέφωνο τις μέγιστες επιδόσεις, ενώ υπάρχει και το ανάλογο gaming mode, που σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις αναλόγως προφίλ. Η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας συνδυάζεται με 12GB RAM, κάτι το οποίο σαφώς και αποτελεί overkill, αλλά και πάλι είναι μπροστά από το ανταγωνισμό.

 

Δοκιμάζοντας τη συσκευή σε benchmarks αναμενόμενα έδωσε τα κορυφαία αποτελέσματα που έχουμε δει ως τώρα από συσκευή Android και είναι μακράν το selling point της συσκευής.



Άξια αναφοράς είναι τα συστήματα για τη συνδεσιμότητα, που βελτιώνουν τα Wi-Fi, 5G και NFC. To GT 2 Pro έχει 12 κεραίες που μπορείτε να δείτε στα πλάγια της συσκευής με ένα έξυπνο σύστημα που δίνει 200% ισχυρότερο σήμα, αλλά και omni-directional τεχνολογία Wi-Fi.


Κάμερες

 

Έχουμε δει ξανά συσκευές της εταιρείας που προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις και καταπληκτική εμπειρία θέασης πολυμέσων. Οι κάμερες όμως συνήθως ήταν ένα στάδιο πιο κάτω, κάτι που είδαμε να βελτιώνεται όμως πρόσφατα, με το realme 9 Pro Plus.

 

Το GT 2 Pro διαθέτει έναν βασικό αισθητήρα στα 50MP, έναν υπερευρυγώνιο των 150 μοιρών και πάλι στα 50MP, κάτι που βρήκαμε εξαιρετικά θετικό, καθώς και μια micro-lens κάμερα 40x. O wide αισθητήρας είναι ο πολύ καλός IMX766 της Sony, με οπτική σταθεροποίηση,  που είδαμε και στο realme 9 Pro Plus, όμως εδώ έχουμε και την υπολογιστική δύναμη για ανώτερα αποτελέσματα, ειδικότερα σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δυνατότητες. Δεν στέκεται εκεί ψηλά με τις κορυφαίες συσκευές για φωτογραφία, όμως όπως είχαμε αναφέρει και στο review του 9 Pro Plus, είναι σίγουρα εξαιρετικές οι επιδόσεις για την κατηγορία του και δίνει πολύ καλή λεπτομέρεια, ενώ μπορεί να «ρουφήξει» και μπόλικο φως, καθώς είναι αρκετά μεγάλος.



Εντύπωση μάς έκανε ο υπερευρυγώνιος στις 150 μοίρες, ο οποίος μπορεί και δίνει αρκετά ευρύτερο πλάνο απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει από άλλους αντίστοιχους, ενώ στα 50MP δίνει και πολύ καλύτερη λεπτομέρεια απ’ ό,τι βλέπουμε συνήθως σε ultrawide mode. Το κινητό δίνει τη δυνατότητα να παίξετε και με ένα fisheye mode, δίνει ένα στρογγυλό πλάνο και πάλι χάρη στον υπερ-ευρυγώνιο. Η τρίτη κάμερα είναι και πάλι πιο χρήσιμη απ’ ό,τι βλέπουμε συνήθως, καθώς είναι ultra-macro και επιτρέπει εξαιρετικά κοντινές λήψεις.

 

Όσον αφορά στα βίντεο, έχουμε δυνατότητα για 4K@60 ή 8K@30 με ικανοποιητική απόδοση, ενώ η οπτική σταθεροποίηση βοηθά. Η μπροστινή κάμερα είναι στα 32MP και σε φωτογραφίες είναι εξαιρετική με πολύ καλό εντοπισμό αντικειμένου για το «παραδοσιακό» θόλωμα, όμως σε βίντεο φτάνει έως 1080p και όχι 4K. Και πάλι είναι αρκετά καλό, αλλά όχι όσο στις υπερ-premium συσκευές.


Λογισμικό / Λειτουργίες

 

H realme λανσάρει τα πιο πρόσφατα τηλέφωνά της με Android 12 ευτυχώς μαζί με το realme UI 3.0, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν πάρει το update οι συσκευές που κυκλοφόρησαν πριν τα Χριστούγεννα και μας ανησυχεί λίγο αυτό για τη διαθεσιμότητα των επικείμενων ενημερώσεων.

 

Όπως και να έχει, έχουμε αναφέρει ξανά ότι είμαστε fans του λογισμικού της realme, καθώς το bloatware είναι ελάχιστο και καθαρίζει πανεύκολα, ενώ ο σχεδιασμός σε όλα τα μέτωπα είναι ιδιαίτερα όμορφος και εύκολος στη χρήση. Το Android 12 έχει επιπλέον επιλογές ασφαλείας και δυνατότητες παραμετροποίησης για τα χρώματα που βλέπετε στα μενού, κλπ., ενώ υπάρχουν και επιπλέον λειτουργίες όπως το “Kids Space” που σας επιτρέπει να ορίσετε τι θα δει το παιδί σας, αν αποφασίσετε να του δώσετε το τηλέφωνο, μαζί με άλλα ωραία και χρήσιμα modes.



To τηλέφωνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μερικά GB από τον αποθ. χώρο, ο οποίος είναι στα 256GB, για επιπλέον μνήμη RAM, κάτι που έχουμε δει και σε άλλες συσκευές της εταιρείας. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρειαστείτε πάνω από 12GB, αλλά είναι ακόμα ένα θετικό στοιχείο.


Φόρτιση / Αυτονομία

 

Συνεχίζοντας τις παραδόσεις της εταιρείας, ο τομέας της αυτονομίας και πάλι είναι από τους κορυφαίους με ταχύτατη Dart φόρτιση στα 65W και μπαταρία 5.000 mAh. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φορτίσετε πλήρως μέσα σε 33 λεπτά, με τον φορτιστή που υπάρχει μέσα στο πακέτο. Είναι από τις ταχύτερες, πίσω μόλις πιθανώς από τα νεότερα μοντέλα της Xiaomi και έτη φωτός πιο μπροστά από Samsung και Apple.

 

Η συγκεκριμένη μπαταρία σε συνδυασμό με τη χρήση AI του επεξεργαστή και την κορυφαία οθόνη δίνουν καταπληκτική αυτονομία, που μπορεί να φτάσει έως και 2 ημέρες πλήρους χρήσης. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παράπονο.


Συμπέρασμα

Το realme GT 2 Pro είναι το καλύτερο τηλέφωνο της realme και το ισχυρότερο Android αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Διατηρώντας τα καλά και τα όχι τόσο καλά στοιχεία των προηγούμενων τηλεφώνων της εταιρείας, η realme διατηρεί την ίδια φήμη, η οποία όμως ενισχύεται με τον καιρό. Έχουμε θέση νο.1 σε επιδόσεις, κορυφαίες θέσεις σε εμπειρία θέασης και αυτονομία και ένα σκαλί πιο κάτω για τις φωτογραφικές δυνατότητες, οι οποίες όμως και πάλι είναι πολύ βελτιωμένες σε σχέση με ό,τι άλλο έχουμε δει από την εταιρεία.

 

Αν ψάχνετε μια κορυφαία συσκευή σε όλα πλην της κάμερας, τότε μπορείτε να μην πάτε στις υπερ-premium συσκευές, όπως τα iPhone 13 και Galaxy S22, και να γλιτώσετε μερικές εκατοντάδες ευρώ, χτυπώντας μάλιστα καλύτερες επιδόσεις και αυτονομία σε σχέση με τα προαναφερθέντα. Αν καταφέρει η εταιρεία και δώσει πιο πρωτότυπο σχεδιασμό, μαζί με μια κάμερα που θα ανέβει επίπεδο, τότε θα μιλάμε ξεκάθαρα για το καλύτερο τηλέφωνο της αγοράς.


Βαθμολογία



 

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.