Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, 10:31

Από τη Δευτέρα η διάθεση του αντιικού χαπιού της PFIZER

Από την Παρασκευή ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο αντιικό φάρμακο για την Covid-19 με την ονομασία PAXLOVID της PFIZER στην Ελλάδα.

Η νέα θεραπεία με τη μορφή χαπιού σύμφωνα με τους ειδικούς έχει αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90% στην προστασία από βαριά λοίμωξη και νοσηλεία. Από την άλλη όμως έχει αλληλεπιδράσεις με πολλά φαρμακα, γεγονός που περιορίζει τη χρήση του.

Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της Covid-19 λοίμωξης με rapid ή μοριακό τεστ.

Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, ενώ σε ασθενείς με μέτριου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια  απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.

Λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID, συνιστάται να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις ΟΛΩΝ των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση του συνδέσμου https://www.covid19-druginteractions.org/.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, 11:29

Το διαβάσαμε εδώ