Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, 08:15

Χωρίς νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ολοκληρώθηκαν οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίους ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι στο εν λόγω ζήτημα, καθώς από τη μία πλευρά προάγουν την επιβολή νέων κυρώσεων, από την άλλη θεωρούν πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα στις ήδη επιβληθείσες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7, ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο.

Ακόμα, μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους χαρακτήρισε ως «πολύ αποτελεσματικές» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η απόφαση να μην περιληφθούν οι εισαγωγές ενέργειας σε αυτή τη δέσμη μέτρων ήταν εσκεμμένη. 

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είχε προϊδεάσει για το ενδεχόμενο μη επιβολής νέων κυρώσεων, λέγοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, ενώ θα συνεχιστούν το πρωί της Παρασκευής, με το ενεργειακό στο προσκήνιο. 

ΕΕ: «Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι 27 ηγέτες των κρατών, στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζουν πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο». 

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων. Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ΕΕ καλεί να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής.

Το ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την «καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες» που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού «τερματιστεί η ρωσική επίθεση».

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται ακόμη να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση για την κάλυψη «των άμεσων αναγκών της».

ΕΕ – ΝΑΤΟ: Βασικό θέμα η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Όσον αφορά το κομμάτι της συνεδρίασης, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Αναφέρθηκαν στις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

Συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

Μπάιντεν: «Στόχος του Πούτιν είναι η διάλυση του ΝΑΤΟ»

«Στόχος του Ρώσου Προέδρου από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες» ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

«Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του G7, της ΕΕ είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση  είναι η ενότητα», τόνισε, και παράλληλα σημείωσε ότι στις συναντήσεις του με το Ρώσο πρόεδρο του έγινε σαφές ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες.

«Κύριος στόχος του, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, -επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις-, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν. Από την αρχή λοιπόν ο στόχος μου ήταν η δόμηση πλήρους ενότητας μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου. Για το λόγο αυτό ζήτησα να συγκληθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα» κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ  θα παραδώσουν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο πρακτορείο Reuters.

Μια από αυτές τις πηγές συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και θα προβλέπει επίσης μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.

Μακρόν: Κίνδυνος λιμού σε πολλές χώρες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Μακρόν προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από συνομιλία τους στο περιθώριο της Συνόδου, συμφώνησαν η Ελλάδα να μετάσχει σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, η οποία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός «σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη».

 



Το διαβάσαμε εδώ