Ο αρχηγός μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες της Αϊτής εκδόθηκε την Τρίτη στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αϊτινή αστυνομία, ενώ η εδαφική επέκταση βαριά οπλισμένων κακοποιών έχει θέσει την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς σε κατάσταση πολιορκίας.

Επικεφαλής της συμμορίας «400 Mawozo», ο Ζερμίν Ζολί, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο «Γιονγιόν», μεταφέρθηκε αεροπορικώς από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) στην Ουάσινγκτον, όπου οι αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του στα τέλη Απριλίου.

Κρατούμενος από το 2015 σε φυλακή του Πορτ-ο-Πρενς, διώκεται από τις αρχές των ΗΠΑ για «εισαγωγή πολεμικών όπλων» και «απαγωγή για λύτρα αμερικανών πολιτών», διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η αϊτινή αστυνομία.

Η συμμορία –συνέχιζε να τη διευθύνει μέσα από το κελλί του– απασχόλησε διεθνή μέσα ενημέρωσης όταν απήγαγε, το περασμένο φθινόπωρο, ομάδα 17 ανθρώπων, ιεραποστόλων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και συγγενών τους, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών.

Την Παρασκευή, διπλωμάτης της Δομινικανής Δημοκρατίας απήχθη από τη συμμορία, που απαιτεί λύτρα 500.000 δολαρίων για την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της χώρας που γειτονεύει με την Αϊτή.

Τα εδάφη που ελέγχει τα τελευταία χρόνια η συμμορία «400 Mawozo» έχουν υψηλή στρατηγική αξία: από αυτά περνά ο μοναδικός οδικός άξονας προς βορρά, που συνδέει επίσης την αϊτινή πρωτεύουσα με τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες, συγκρούσεις ανάμεσα στη «400 Mawozo» και άλλη συμμορία παραλύει συνοικίες στον βόρειο τομέα του Πορτ-ο-Πρενς.

Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν έντρομες τα σπίτια τους και τουλάχιστον 20 πολίτες σκοτώθηκαν, κατά τον απολογισμό της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας ως την περασμένη Πέμπτη, που δεν είναι πλήρης, ούτε οριστικός.

Από τον Ιούνιο του 2021, οι αρχές έχουν επίσης απολέσει τον έλεγχο τμήματος του μόνου οδικού άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα με το νότιο μισό της χώρας: για δυο χιλιόμετρα, η εθνική οδός βρίσκεται στα χέρια κακοποιών.

Η γάγγραινα της βίας των συμμοριών στην Αϊτή εξαπλώθηκε κι άλλο μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ τον περασμένο Ιούλιο από ομάδα μισθοφόρων. Η αϊτινή αστυνομία, αντιμέτωπη συχνά με δραματική υπεροπλία των κακοποιών, αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή μεγεθύνει τη μεταναστευτική ροή προς τις ΗΠΑ. Πολλοί Αϊτινοί φεύγουν, αρχικά για τις Μπαχάμες, με παραφορτωμένα, συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη.

Το διαβάσαμε εδώ