Τροφές με κερατίνη που θα σου χαρίσουν λαμπερό δέρμα και υγιή μαλλιά

Η καθημερινή διατροφή, είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να βλάψει το μεταβολισμό, να προκαλέσει αύξηση βάρους, ακόμη και να βλάψει όργανα, όπως η καρδιά και το συκώτι. Ό,τι τρώμε επηρεάζει επίσης, το δέρμα και τα μαλλιά μας.

Τι είναι η κερατίνη;
Η κερατίνη είναι ένας τύπος δομικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της δομής του δέρματος, την υποστήριξη της επούλωσης των πληγών και την υγεία των μαλλιών και των νυχιών. Τα συμπληρώματα κερατίνης λέγεται πως βοηθούν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, αυξάνουν την ανάπτυξη των νυχιών και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Ωστόσο, πολλές υγιεινές τροφές μπορεί φυσικά να υποστηρίξουν τη σύνθεση κερατίνης από το σώμα. Παρακάτω θα βρεις ποιες είναι οι 9 τροφές που προάγουν την παραγωγή κερατίνης.

1. Αυγά
Η κατανάλωση αυγών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσεις την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στη σύνθεση κερατίνης. Ένα μόνο μαγειρεμένο αυγό, παρέχει 10 mcg αυτού του θρεπτικού συστατικού, ή το 33% της Ημερήσιας Αξίας (DV). Επιπλέον, η πρωτεΐνη των αυγών προάγει την παραγωγή κερατίνης, με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης συσκευασμένα σε ένα μεγάλο αυγό 50 γραμμαρίων. Άλλα υγιή θρεπτικά συστατικά σε αυτή την πανταχού παρούσα τροφή περιλαμβάνουν το σελήνιο, τη ριβοφλαβίνη και τις βιταμίνες Α και Β12.

2. Κερατίνη στα κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια δεν είναι μόνο υπέροχα για να αρωματίσουν τα αγαπημένα σας πιάτα, αλλά και για να αυξήσουν την παραγωγή κερατίνης. Αυτό το λαχανικό allium έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε N-ακετυλοκυστεΐνη, ένα φυτικό αντιοξειδωτικό που το σώμα σας μετατρέπει σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-κυστεΐνη – συστατικό της κερατίνης. Τα κρεμμύδια παρέχουν επίσης φυλλικό οξύ, ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών τριχοθυλακίων.

3. Σολομός
Ο σολομός είναι γεμάτος πρωτεΐνες, με σχεδόν 17 γραμμάρια ανά μερίδα (85 γραμμάρια). Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης, ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης. Μόλις 85 γραμμάρια κονσερβοποιημένου σολομού περιέχουν 5 mcg, ή το 17% του DV. Αυτό το ψάρι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που είναι ωφέλιμο για την καρδιά, αφού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών, ενισχύει την πυκνότητά τους και προστατεύει από την τριχόπτωση, όταν χρησιμοποιείται σε μορφή συμπληρώματος.

4. Ηλιόσποροι
Οι ηλιόσποροι είναι χορταστικοί και γευστικοί. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιοτίνης και πρωτεΐνης για την υποστήριξη της παραγωγής κερατίνης. Μόλις 1/4 φλιτζάνι (35 γραμμάρια) προσφέρει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2,6 mcg βιοτίνης — 9% του DV. Επιπλέον, αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μια ποικιλία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε, χαλκό, σελήνιο και παντοθενικό οξύ.

5. Μάνγκο
Τα μάνγκο είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις επιπλέον θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου, προωθώντας τη σύνθεση κερατίνης. Συγκεκριμένα, αυτό το τροπικό φρούτο είναι γεμάτο με προβιταμίνη Α, με 89 mcg – σχεδόν το 10% του DV – σε κάθε φλιτζάνι (165 γραμμάρια). Τα μάνγκο είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών, όπως βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

6. Μοσχαρίσιο συκώτι
Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές βιοτίνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή κερατίνης με φυσικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, μόλις 85 γραμμάρια μαγειρεμένου συκωτιού βοείου κρέατος συσκευάζουν 31 mcg βιοτίνης, υπερβαίνοντας τις ημερήσιες ανάγκες στο 103% του DV. Επιπλέον, η ίδια ποσότητα συκωτιού βοείου κρέατος παρέχει άφθονα 24,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7.960 mcg βιταμίνη Α – ένα τεράστιο 884% της DV. Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και ο σίδηρος.

Πηγή: lakonikos.gr