Εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας σε ποσοστό άνω του 90%, αλλά και πολλών… ευρώ για την τσέπη του, σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου ανά λίτρο προσεγγίζει τα δύο ευρώ, πέτυχε με την τοποθέτηση και λειτουργία 24 ηλιακών συλλεκτών ο 44χρονος Θεσσαλονικιός, Ορέστης Στεφάνου, που λειτουργεί στην Ξάνθη το μοναδικό ελληνικό ηλιακό ζυθοποιείο, το Solar Beer.

«Στους δύο τόνους παραγωγής μπίρας, με τη χρήση των ηλιακών συλλεκτών που έχω τοποθετήσει στο ζυθοποιείο, κερδίζω τις δαπάνες για 100 λίτρα πετρέλαιο », επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Στεφάνου και σημειώνει ότι «μπορεί να αποτέλεσε μια οικονομική ανακούφιση η επένδυση στους ηλιακούς συλλέκτες πριν από χρόνια, αλλά σήμερα, με την ενεργειακή κρίση που αποτελεί μείζον θέμα παγκοσμίως, αισθάνομαι πραγματικά τυχερός να αξιοποιώ τον ήλιο και να βγάζω την παραγωγή μου, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσω μια περιουσία».

«Οι ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση της θερμικής ενέργειας που χρειάζεται το ζυθοβραστήριο της επιχείρησης, με την εμφιάλωση να γίνεται μόνο σε επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες και όχι σε κουτάκι, χρησιμοποιούνται καπάκια χωρίς BPA και οι μπίρες μεταφέρονται σε ξύλινα, επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια», εξηγεί.

Ο 44χρονος, με σπουδές φιλόλογου και μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία, φτιάχνει φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες και δηλώνει αφοσιωμένος στην παραγωγή μπίρας και την προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας ενσωματώσει τις αρχές της ανακύκλωσης σε όλα τα στάδια της επιχείρησής του.

Διαθέτει στην ελληνική αγορά, τρεις ετικέτες: τη «Θέρος», μια Summer Ale που ήταν και η πρώτη του μπίρα, τη «Γαία», μια Irish Red Ale και την «Έρεβος», μια σπάνια μαύρη μπίρα Bohemian Dunkel.

«Και οι τρεις έχουν βραβευθεί σε ελληνικό διαγωνισμό, το 2017 και το 2019, κατακτώντας τη δεύτερη και τρίτη θέση», υπογραμμίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι «οι πειραματισμοί που κάνω δεν έχουν σταματημό και ήδη έχω έτοιμες συνταγές για όλους τους λάτρεις της μπίρας, που θα γευτούν τις ιδιαίτερες γεύσεις που έχω στα σκαριά».

Από τις αρχές του 2020 μέχρι και το τέλος του 2021 που λόγω της πανδημίας διέκοψε τη παραγωγή του, ο ζυθοποιός λέει ότι δημιούργησε γεύσεις μπίρας που θα καταπλήξουν και υποστηρίζει πως, «εάν ήταν και στη χώρα μας διαδεδομένος ο τουρισμός μπίρας, είμαι σίγουρος ότι θα είχα τη δυνατότητα να ικανοποιήσω και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους«.

Οι μπίρες που παράγει το Solar Beer, διατίθενται στην Ξάνθη, σε επιλεγμένα σημεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,( από τον Έβρο μέχρι τη Θάσο), αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη και Πελοπόννησο.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και οι ατυχίες που είχε στα πρώτα του βήματα, όταν του έκλεψαν σημαντικό εξοπλισμό από τη μονάδα του, φρέναραν τη δυναμική που θα μπορούσε να τύχει στην αγορά το προϊόν του, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, αλλά όπως σπεύδει να συμπληρώσει «δεν καταθέτει τα όπλα».

Γι αυτό πρόσθεσε στη δραστηριότητά του και υπηρεσίες ζυθοποίησης προς τρίτους. «Έχω παράξει επετειακό προϊόν για παιδότοπο, αλλά και μπίρες για εστιατόρια και μπαρ, που ήθελαν και θέλουν να σερβίρουν μπύρα με τη δική τους ετικέτα«. Αυτή η υπηρεσίασήμερα αποτελεί πάνω από το ένα τρίτο της δραστηριότητάς του, όπως σημειώνει.

Το ηλιακό ζυθοποιείο Solar Beer, είναι εγκατεστημένο στο 3ο χιλιόμετρο Ξάνθης-Καβάλας, καλύπτει 140 τετραγωνικά μέτρα. Παράγει τέσσερις τόνους μπύρας ανά μήνα που αντιστοιχούν σε 8.000 μπουκάλια των 500 ml και 2.000 μπουκάλια των 330 ml και η νέα του σοδειά, θα «πέσει στην αγορά» τέλη Μαϊου.

Το διαβάσαμε εδώ