Παραδόξως, δεν υπάρχει ομοφωνία για το ποιο είναι το ιδανικό βάρος και ύψος για γυναίκες και άνδρες. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε εάν βρίσκεστε σε ένα υγιές επίπεδο.

Ας δούμε τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες για τον προσδιορισμό του ιδανικού σας μεγέθους: μέγεθος μέσης, αναλογία μέσης-ισχίου και ΔΜΣ.

Μέγεθος μέσης και γιατί έχει σημασία

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του να είστε υγιείς είναι να έχετε μέγεθος μέσης ανάλογο με το ύψος σας. Στην ιδανική περίπτωση, το μέγεθος της μέσης σας θα πρέπει να ισούται με το μισό του ύψους σας.
Εάν αποθηκεύετε το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σας στη μέση σας και όχι στους γοφούς και τους γλουτούς σας, τα κύτταρα σας είναι πιθανώς ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για το λόγο αυτό τα πιεσόμετρα https://www.germanos-medicals.gr/c/piesometra δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι ή γραφείο, ώστε ανά πάσα στιγμή να είστε σε θέση να μετρήσετε την πίεση σας και να αντιμετωπίσετε άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό. Το κοιλιακό λίπος προκαλεί ανησυχία επειδή το λίπος στην κοιλιά προκαλεί υπερβολική αποθήκευση λίπους στο συκώτι σας , το οποίο παρεμβαίνει στην απομάκρυνση της ινσουλίνης από την κυκλοφορία του αίματός σας.

Δείτε την αναλογία ισχίου προς μέση

Εκτός από τη μέτρηση της μέσης σας, τώρα μετρήστε τους γοφούς σας. Η μέτρηση της μέσης σας πρέπει να είναι μικρότερη από τους γοφούς και τους μηρούς. Σημειώστε ότι κάθε αύξηση κατά πέντε εκατοστά στην περίμετρο της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 13 τοις εκατό στις γυναίκες και 17 τοις εκατό στους άνδρες.

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος, αλλιώς γνωστός ως ΔΜΣ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε αν είστε σε φόρμα. Ο ΔΜΣ είναι απλώς ένα μέτρο του σωματικού λίπους που βασίζεται στο βάρος και το ύψος. Υπολογίζοντας τον ΔΜΣ σας, θα λάβετε έναν αριθμό που σας λέει σε ποια κατηγορία ανήκετε. Τα αναστημόμετρα https://www.germanos-
medicals.gr/c/zygi
είναι ιδανικά για να έχετε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Ένας καλός υπολογιστής ΔΜΣ που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι αυτός στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Οι κατηγορίες ΔΜΣ είναι οι εξής:

Λιποβαρή = λιγότερο από 18,5
Κανονικό βάρος = 18,5 έως 24,9
Υπέρβαρο = 25 έως 29,9
Παχύσαρκοι = 30 ή περισσότερο

Τι γίνεται αν πρέπει να χάσετε βάρος;

Αν διαπιστώσατε ότι πρέπει να χάσετε μερικά επιπλέον κιλά, μπορείτε να κάνετε πολλά! Με τη δέσμευση να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε τον εαυτό σας σε καλό δρόμο ώστε να είστε υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που είναι κατάλληλο για εσάς. Ένα καλό πρόγραμμα θα
πρέπει να περιλαμβάνει τα βασικά, όπως καλά ισορροπημένα γεύματα, έλεγχο των μερίδων, πρόγραμμα άσκησης και επαρκή πρόσληψη νερού. Το καλύτερο σχέδιο θα είναι αυτό που θα ταιριάζει απόλυτα στο πρόγραμμα και τη ρουτίνα σας. Όσο πιο εύκολο είναι για εσάς να ακολουθήσετε, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχετε.



Το διαβάσαμε εδώ