Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, 12:02

Πώς μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέεται με ανάπτυξη του καρκίνου

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές στο Beckman Institute for Advanced Science and Technology έδειξαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ποσότητας λίπους που περιλαμβάνεται στη διατροφή και των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου (νιτρικού οξειδίου), ενός φυσικού μορίου σηματοδότησης που σχετίζεται με τη φλεγμονή και την ανάπτυξη καρκίνου.

«Ο καρκίνος είναι μια πολύ περίπλοκη ασθένεια», δήλωσε ο Anuj Yadav, επικεφαλής της μελέτης. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς οι ανεπαίσθητες αλλαγές στο μικροπεριβάλλον του όγκου επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο». 

Ο Yadav και οι συνεργάτες του είναι εξοικειωμένοι με την υπάρχουσα έρευνα που συνδέει τα αυξημένα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου με τη φλεγμονή και τη φλεγμονή με τον καρκίνο. Η απόδειξη της σύνδεσης μεταξύ μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επιπέδων μονοξειδίου του αζώτου σε μοριακό επίπεδο απαιτούσε την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά ευαίσθητου μοριακού ανιχνευτή ικανού να απεικονίζει βαθιά τους ιστούς.

Η επιτυχία της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ACS Central Science, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τον μοριακό ανιχνευτή που σχεδίασε η ομάδα. Αυτός ο ανιχνευτής είναι ο πρώτος του είδους του που χρησιμοποιείται στην απεικόνιση της βιοφωταύγειας του μονοξειδίου του αζώτου στον καρκίνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον ανιχνευτή για να σχεδιάσουν μια μελέτη διατροφής σε ποντίκια, συγκρίνοντας την ογκογένεση των ποντικών με καρκίνο του μαστού σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (60% των θερμίδων που προέρχονται από λίπος) με ποντίκια σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (10% των θερμίδων που προέρχονται από λίπος) μετρώντας τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου και στις δύο ομάδες.

«Ως αποτέλεσμα της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είδαμε αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου στο μικροπεριβάλλον του όγκου», δήλωσε ο Michael Lee, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η συνέπεια αυτού είναι ότι το μικροπεριβάλλον του όγκου είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα και πρέπει πραγματικά να το καταλάβουμε για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η εξέλιξη του καρκίνου. Πολλοί παράγοντες μπορούν να υπεισέλθουν σε αυτό, από τη διατροφή μέχρι την άσκηση -εξωτερικοί παράγοντες που δεν λαμβάνουμε πραγματικά υπόψη ότι πρέπει όταν εξετάζουμε για τις θεραπείες για τον καρκίνο».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, 13:43

Το διαβάσαμε εδώ