Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, 21:39

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων σε ελληνικό έδαφος, εξετάζουν οι υγειονομικές αρχές.

Πρόκειται για Άγγλο τουρίστα, 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του. Ο άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς, που αξιολόγησαν το περιστατικό, το χαρακτηρίζουν ως ύποπτο. Ως αποτέλεσμα, οργανώνεται η διακομιδή του άνδρα από το ΕΚΑΒ με όλα τα σχετικά μέτρα ασφαλείας, καθώς θα μεταφερθεί μέσα σε ειδική κάψουλα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο 29χρονος θα αξιολογηθεί λεπτομερώς από το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου αναμένεται να φτάσει το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων ή πρόκειται για κάτι άλλο.

Σε ειδική κάψουλα, με το ίδιο αεροσκάφος C-130, θα μεταφερθεί και η σύντροφος του 29χρονου, καθώς οι υγειονομικές αρχές και το προσωπικό του ΕΚΑΒ έκριναν ότι πρέπει να εφαρμοστεί το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για τα λοιμώδη νοσήματα.

Ο ΕΟΔΥ έχει λάβει δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση, τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, 22:19

Το διαβάσαμε εδώ