Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ διεκδικούν το Σάββατο 21 Μαΐου (20:00, Cosmote Sport 1) το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Η πορεία των δυο ομάδων ως το ραντεβού τους στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία περίπου 22.000 θεατών από κάθε πλευρά, ήταν αρκετά διαφορετική, όπως και οι εμφανίσεις τους τα τελευταία χρόνια στον δεύτερο τη τάξει εγχώριο θεσμό.

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Απριλίου 2014 όταν το «τριφύλλι» πανηγύριζε το τελευταίο του τρόπαιο. Ήταν το Κύπελλο Ελλάδας το οποίο κατακτούσε με εμφατικό, μάλιστα, τρόπο, κερδίζοντας με το επιβλητικό 4-1 τον… ΠΑΟΚ, φτάνοντας στην «πηγή» για 18η φορά. Έκτοτε, πολύ «νερό κύλησε στο αυλάκι». Οι «πράσινοι» έμειναν μακριά από τίτλους, αλλά και ευρωπαϊκές παρουσίες ενώ, αντίθετα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» όχι μόνο πήρε το πρωτάθλημα το 2019, αλλά πανηγύρισε και την κατάκτηση τεσσάρων Κυπέλλων την τελευταία πενταετία. Στοχεύει, πλέον, στην πέμπτη του «κούπα» σε έξι χρόνια και ένατη συνολικά. Το δε επιμέρους σκορ ανάμεσα στους δύο συλλόγους όταν βρίσκονται αντίπαλοι σε τελικό, είναι 3-1 υπέρ του Παναθηναϊκού (1955, 1977, 2014 – 1972).

Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, πάντως, στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός έχει δείξει εμφανή σημάδια βελτίωσης. Ως φυσιολογική εξέλιξη ήρθε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών ως το καλοκαίρι του 2024. Χάρη σε μια εξαιρετική πορεία στα Play Off (πέντε νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μια ήττα), οι «πράσινοι» εξασφάλισαν ένα «ευρωπαϊκό εισιτήριο» έπειτα από μία πενταετία και πηγαίνουν για ένα ακόμα πιο γλυκό φινάλε στη σεζόν. Ιδιαίτερες απουσίες δεν αντιμετωπίζει ο Σέρβος τεχνικός που αναμένεται να παρατάξει την ενδεκάδα που τον έβγαλε «ασπροπρόσωπο» στο μίνι πρωτάθλημα. Με εξαίρεση, βέβαια, την τελευταία αγωνιστική, εκεί όπου το – αρκετά αλλαγμένο σε πρόσωπα – «τριφύλλι», γνώρισε την ήττα με 2-0 στην… Τούμπα.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ «πλήρωσε» τα πολλά παιχνίδια ένεκα του «καλπασμού» του μέχρι τα προημιτελικά του Conference League. Παιχνίδια που έφεραν κούραση, τραυματισμούς αλλά και ψυχολογική-πνευματική κόπωση. Εξ ου και το σερί των 11 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις μακριά από τη νίκη (τέσσερις ισοπαλίες, επτά ήττες), επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ σχεδόν 60 χρόνων. Ωστόσο, ο τερματισμός του ήταν γλυκός με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα ενώ μία «κούπα» στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, θα βοηθήσει στο να ξεχαστούν πολλά από τα άσχημα.

Διαιτητής: Αντόνιο Λαόθ (Ισπανία), Βοηθοί: Παού Ντέβις (Ισπανία), Ρομπέρτο Παλομάρ (Ισπανία), 4ος: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας) – VAR: Ρικάρντο Μπενγκοετσέα (Ισπανία), AVAR: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών).

Οι πιθανές συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ, Βιγιαφάνες, Γκατσίνοβιτς, Αϊτόρ, Παλάσιος, Ιωαννίδης.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Κρέσπο, Ινγκασον, Βιεϊρίνια, Αουγκούστο, Κούρτιτς, Τσιγγάρας, Μπίσεσβαρ, Α. Ζίβκοβιτς, Άκπομ.