Αλλαγές στη δακοκτονία

Δύο τροπολογίες για θέματα δακοκτονίας προωθούνται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το πρόβλημα αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα -το οποίο αφορά και τον πρώτο χρόνο του διαγωνισμού στις τριετείς συμβάσεις- για ανάδοχο του έργου της δακοκτονίας, επειδή υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των διαγωνισμών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος και η διαφύλαξη της ελαιοπαραγωγής.

Το ζητούμενο είναι να δοθεί η δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης του έργου της δακοκτονίας από τον προσωρινό ανάδοχο, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του νόμου 4412/2016.

Να θυμίσουμε ότι το Ελεγκτικό Συμβούλιο, στην απόφαση που εξέδωσε στις 7 Μαρτίου, αν και έκρινε αντισυνταγματική την έναρξη των εργασιών της δακοκτονίας πριν τη διενέργεια ελέγχου των συμβάσεων (παράγραφο 1 του άρθρου 44 του νόμου 4325/2015), τονίζει ότι αντιλαμβάνεται τους κινδύνους καθυστέρησης της διαδικασίας όπως και τον μεγάλο αριθμό των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, μεταθέτει την εφαρμογή της απόφασης (για την αντισυνταγματικότητα) στην αρχή του 2023.

Η απόφαση αυτή δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποίηση των κρίσιμων διατάξεων. Μετά από αυτή την απόφαση, ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ να καταθέσει τις τροπολογίες στη Βουλή.

Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση θα αφορά την τρέχουσα ελαιοπαραγωγική περίοδο του 2022 (όπως γινόταν με σχετικές αποφάσεις κάθε χρόνο από το 2015) για να επιτραπεί η έναρξη των εργασιών της δακοκτονίας από τους προσωρινούς αναδόχους σε όσες περιοχές είναι αναγκαίο.

Η δεύτερη θα αφορά νομοθετική ρύθμιση για το 2023 και μετά, με την οποία, η κάθε περιφέρεια της χώρας να μπορεί, κατά εξαίρεση και κατά παρέκκλιση του νόμου 4412/2016, να αναθέσει -με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση- την έναρξη εκτέλεσης της δακοκτονίας από προσωρινούς αναδόχους – μειοδότες, έως την οριστική κατακύρωση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό ΑΑΤ, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, είχε επισημάνει προς το κυβερνητικό στέλεχος την αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθετικής ρύθμισης για την δακοκτονία, ώστε σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα, όπως η Λακωνία και η Μεσσηνία, να δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσουν οι εργολάβοι πριν την υπογραφή της σύμβασης. Ο υπουργός είχε δηλώσει τότε στον περιφερειάρχη ότι το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσει άμεσα.
agrotypos.gr

Πηγή: lakonikos.gr