Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, 13:32

Διατροφικό συμπλήρωμα βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια μελέτη, η οποία έχει δυνατότητες για διατροφική διαχείριση της πάθησης, άτομα με διαβήτη τύπου 2 έπιναν ένα προπαρασκευασμένο σφηνάκι πριν από τα γεύματα που περιείχε χαμηλή δόση πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια εβδομάδα καθώς έκαναν την κανονική τους καθημερινή ζωή που δεν άλλαξε.

Για να συγκρίνουν τα πιθανά οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος, οι ίδιοι συμμετέχοντες πέρασαν επίσης μια εβδομάδα πίνοντας ένα “ποτό ελέγχου” που δεν περιείχε πρωτεΐνη.

Τα αποτελέσματα από τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης ήταν πολύ καλύτερα ελεγχόμενα με τη λήψη του συμπληρώματος ορού γάλακτος πριν από τα γεύματα. Κατά μέσο όρο, υπήρχαν δύο ώρες επιπλέον την ημέρα φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την εβδομάδα που οι συμμετέχοντες πέρασαν χωρίς την πρωτεΐνη. Επιπλέον, τα ημερήσια επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ήταν 0,6 mmol/L χαμηλότερα σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν το “ποτό ελέγχου”.

Ο Δρ Daniel West, Ανώτερος Λέκτορας και Κύριος Ερευνητής που εργάζεται στο Human Nutrition Research Center and Diabetes Research Group στο Newcastle University, στη Βρετανία είπε: «Ενώ προηγούμενες μελέτες για λίγες ώρες στο εργαστήριο έδειξαν τη δυνατότητα αυτής της διατροφικής παρέμβασης, είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι παρακολουθούνται καθώς συνεχίζουν την κανονική τους ζωή».

Για τη μελέτη, 18 άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν ένα μικρό ρόφημα -ένα σφηνάκι των 100 ml- με 15 γραμμάρια πρωτεΐνης 10 λεπτά πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο για επτά ημέρες και παρέμειναν στη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη. Υπήρχε συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης για μια εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να τηρήσουν το καθεστώς αυτό και τους άρεσε η ιδέα να έχουν ένα βολικό, νόστιμο, μικρό προκατασκευασμένο ποτό που θα μπορούσαν να το παίρνουν πριν τα γεύματα.

Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να διερευνήσει περαιτέρω τα οφέλη των μη ιατρικών παρεμβάσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα και για μεγαλύτερη περίοδο, έως και έξι μήνες. Σκοπεύουν επίσης να εξετάσουν εναλλακτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως τα μπιζέλια, οι μύκητες και οι πατάτες για να έχουν επιλογές τα άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή. 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, 13:32

Το διαβάσαμε εδώ