Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Ασυνήθιστες παρενέργειες από το χάπι T4 των 75 mg αντιμετωπίζουν τον τελευταίο μήνα αρκετοί ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα. 

Κάποιες από τις παρενέργειες που διέκριναν τα άτομα που λάμβαναν το συγκεκριμένο χάπι τον τελευταίο μήνα είναι η ατονία, η υπνηλία, το τρέμουλο, οι ταχυκαρδίες και η ανεβασμένη τιμή του TSH.

Αρκετοί γιατροί αντικατέστησαν το συγκεκριμένο χάπι στους ασθενείς τους και τους ανέφεραν ότι η παρτίδα του συγκεκριμένου χαπιού είναι ελαττωματική.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», δεν φέρεται να έχει υπάρξει έως τώρα κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ για ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας χαπιών. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ασθενών, οι παρενέργειες που αντιμετώπισαν τις τελευταίες εβδομάδες τούς αναστάτωσαν, αφού ταλαιπωρήθηκαν και φοβήθηκαν ώσπου να βρουν οι γιατροί από πού προέρχονται οι ταχυκαρδίες που αντιμετώπιζαν. Οι περισσότεροι πήγαν να εξεταστούν σε καρδιολόγο, καθώς θορυβήθηκαν από τις ταχυκαρδίες που τους ταλαιπωρούσαν για μέρες.

Κάποιοι από τους ασθενείς, μάλιστα, επισκέφθηκαν δημόσια νοσοκομεία, κι όταν ανέφεραν στους γιατρούς ότι έχουν πρόβλημα με τους καρδιακούς τους παλμούς, οι γιατροί του νοσοκομείου τούς απάντησαν πως οφείλεται σε άγχος.

Όταν οι συγκεκριμένοι ασθενείς όμως πήγαν σε εξωτερικό ιατρείο, οι γιατροί τούς αντικατέστησαν το χάπι και οι παλμοί τους επανήλθαν στο φυσιολογικό. Ωστόσο, ανεξήγητο είναι το ότι οι ιδιωτικοί γιατροί αναφέρουν στους ασθενείς πως πρόκειται για ελαττωματική παρτίδα, ενώ οι δημόσιοι υγειονομικοί έβγαλαν διάγνωση ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα οφείλονται σε άγχος του ασθενούς.

Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στο φυλλάδιο με τις οδηγίες για τους ασθενείς που συνοδεύει το συγκεκριμένο χάπι αναφέρεται πως υπάρχει ο κίνδυνος των συγκεκριμένων παρενεργειών.



Πολλοί, όμως, είναι κι αυτοί που αναφέρουν ότι ελαττωματικές παρτίδες του συγκεκριμένου χαπιού βγαίνουν συχνά στην αγορά και αναγκάζονται να αλλάζουν χάπι, έτσι ώστε να μη συνεχίζονται οι παρενέργειες που τους προκαλεί.

Τι απαντά ο ΕΟΦ 

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με το τμήμα φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και ζήτησε επίσημα ενημέρωση. Ωστόσο, ακόμα ο ΕΟΦ δεν έχει απαντήσει. Μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης οι υπεύθυνοι από τον Οργανισμό μάς ανέφεραν πως εξετάζουν το θέμα. 

Όπως και να ‘χει, θα πρέπει ο ΕΟΦ να επιληφθεί του θέματος και να μας αναφέρει επίσημα αν πρόκειται για φυσιολογικές παρενέργειες ή για ελαττωματική παρτίδα, έτσι ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ανθρώπων που λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο χάπι. Μένει να δούμε αν πρόκειται για σύμπτωση παρενεργειών ή για ελαττωματική παρτίδα.

Δείτε τι αναφέρουν ασθενείς στα social media για το συγκεκριμένο χάπι:

Το διαβάσαμε εδώ