Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Οι επιπτώσεις της είναι εξαιρετικά σημαντικές και παράλληλα προβληματίζουν για το μέλλον του πλανήτη. Αν κάτι έχει γίνει ξεκάθαρο , είναι το γεγονός πως για να τις αντιμετωπίζουμε απαιτείται υπευθυνότητα από όλους, τόσο σε ατομικό όσο και θεσμικό επίπεδο.

H Ολυμπιακή Ζυθοποιία κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, με τη φράση «Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ» να ορίζει το πλάνο της εταιρείας για μια βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία σέβεται το περιβάλλον και παράλληλα ωθεί τον κλάδο της ζυθοποιίας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

 

Το συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες, ενώ η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί είναι αξιοσημείωτη.



Μηδενικό Αποτύπωμα Άνθρακα

 

Ως μια περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχείρηση, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει δεσμευτεί για τον εκμηδενισμό του ανθρακικού της αποτυπώματος μέχρι το 2030, έχοντας πραγματοποιήσει ήδη σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Συγκεκριμένα, έχει καταφέρει να μειώσει κατά 52% τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από το 2015, μέσα από τον συνεχή εκσυγχρονισμό των «πυρήνων» της δραστηριότητάς της, των δύο ιδιόκτητων εργοστασίων της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και τη Ριτσώνα Ευβοίας. Η διαρκής αναβάθμιση του εξοπλισμού των δύο εργοστασίων πραγματοποιείται με πολλαπλές ενέργειες, όπως εγκατάσταση νέου συστήματος ξήρανσης αέρα με βελτιωμένη απόδοση, αναβάθμιση του ψυχροστασίου, εκσυγχρονισμό του λεβητοστασίου, εγκατάσταση ζυθοβραστηρίου, θερμική μόνωση σε όλες τις σωληνώσεις, αλλά και βελτιστοποίηση και ρύθμιση θερμοκρασιών και πίεσης ατμού κατά τη διάρκεια της ζυθοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο εργοστάσια διαθέτουν πιστοποίηση ανάπτυξης συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 14001:2015.

 


Σε συνδυασμό με την επαναξιολόγηση κάθε σταδίου για την απαιτητική αλυσίδα εφοδιασμού, από την παραγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διανομή και την ψύξη, κατά το διάστημα 2015-2021 επήλθε μείωση κατά 52% στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας και στις δύο παραγωγικές μονάδες, αλλά και μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 35% για το ίδιο διάστημα.


Μηδενική Σπατάλη Νερού

 

Εκτός από βασικό συστατικό των προϊόντων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, το νερό αποτελεί και τον «πυρήνα» των προϊόντων της. Για αυτόν τον λόγο, η εταιρεία έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει μια σειρά από διαδικασίες, για να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες νερού. Μέσω της χαρτογράφησής του για τον προσδιορισμό σημείων προς βελτίωση, αλλά και άλλων εξειδικευμένων διαδικασιών, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά την παραγωγική διαδικασία και στα δύο εργοστάσιά της κατά 48%, για το διάστημα 2015-2021.


Ενδεικτικές ενέργειες που έχει υλοποιήσει για αυτό το αποτέλεσμα είναι οι νέες επενδύσεις στην αναβάθμιση του συστήματος απόρριψης ετικέτας στο πλυντήριο φιαλών, αλλά και η επένδυση για νέα ώσμωση, κατάλληλη για επεξεργασία των απορριπτέων νερών, μέσω της οποίας γίνεται εξοικονόμηση 25.000 m3 νερού ετησίως, μέσω της διαδικασίας ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης του.



Μηδενική Κατάχρηση Αλκοόλ

 

Τα προϊόντα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας είναι συνώνυμα με τις στιγμές χαλάρωσης και χαράς. Ωστόσο, η κατάχρηση αλκοόλ, όπως και η κατανάλωση από ανηλίκους ή η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, παραμένει ένα παγκόσμιο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.


Το μήνυμα της υπεύθυνης κατανάλωσης είναι εμφανές σε όλες τις συσκευασίες και τα επικοινωνιακά υλικά των αλκοολούχων ποτών της εταιρείας, ενώ συνειδητά επιδιώκεται η προώθηση της Μπύρας Χωρίς Αλκοόλ στην ελληνική αγορά, καθώς και των περιστάσεων κατανάλωσής της.


Παράλληλα, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει στο σύνολο του εταιρικού της στόλου αλκοολόμετρα, στοχεύοντας σε ασφαλέστερες μετακινήσεις των ανθρώπων της. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά όχι μόνο στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά γενικότερα στη χώρα μας, η οποία δείχνει ξεκάθαρα το ηχηρό μήνυμα για την υπεύθυνη κατανάλωση. Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις των εργαζομένων που διαθέτουν εταιρικό όχημα τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.



Κουλτούρα Μηδενικών Ατυχημάτων

 

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχει θέσει η εταιρεία είναι ο εκμηδενισμός των ατυχημάτων,  για αυτό και επιδιώκεται η προώθηση μιας κουλτούρας Μηδενικών Ατυχημάτων στον χώρο εργασίας και η υιοθέτησή της από όλους τους εργαζόμενους.



Με μηνιαίες ενημερωτικές συναντήσεις, σύσταση ομάδων πρώτων βοηθειών, εκπαίδευση για οδηγική συμπεριφορά αλλά και μηνιαίες ενημερώσεις για ατυχήματα που προκύπτουν παγκοσμίως στον Όμιλο, η κουλτούρα αυτή ενδυναμώνεται συνεχώς. Ήδη, μέσα σε μια τετραετία έχει σημειωθεί αύξηση κατά 38% στο ποσοστό συμμόρφωσης ως προς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και παρατηρείται σταθερή μείωση στον δείκτη ρυθμού ατυχημάτων στον χώρο εργασίας.

 

Για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο

 

Η πορεία της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας έχει παράλληλα ταυτιστεί με ένα έντονο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με σχεδιασμό που έχει παραμείνει στενά συνδεδεμένος με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου Carlsberg, που συνοψίζεται στο πλάνο «Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ». Ως κοινωνία, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη εικόνα.


Η περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθείται από κάθε εταιρεία συνδέεται άρρηκτα όχι μόνο με την ταυτότητά της, αλλά και το μέλλον όλων μας. Είναι μια παγκόσμια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ατομικά. Η προσπάθεια για τη μείωση εκπομπών είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να προσφέρει μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός, ανεξαρτήτου μεγέθους. Η μετάβαση σε μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, η εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας, η στρατηγική ανακύκλωσης των απορριμμάτων με την ορθή διαχείριση των αποβλήτων, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα μπορούσε να υλοποιήσει ένας οργανισμός για την δική του συνεισφορά προς την εκπλήρωση του χρέους απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.

 

Το διαβάσαμε εδώ