Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, 13:05

Αμφισβητείται η ετοιμότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει την ευλογιά των πιθήκων!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Στο θέμα της επικινδυνότητας της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ και της ετοιμότητας της Κομισιόν να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, αναφέρεται με γραπτή της ερώτηση η Ισπανίδα ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Dolors Montserrat!

Όπως αναφέρει, ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με 67 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εννέα κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία). Περισσότερα από 30 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ισπανία τις τελευταίες λίγες ώρες.

Η νέα Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) και οι νέες εντολές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ελεγχθεί, ότι τα κράτη μέλη είναι προετοιμασμένα για οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει την υγεία των πολιτών της ΕΕ.

Εύλογα τα ερωτήματα της Ισπανίδας ευρωβουλευτού:

Ελέγχει η HERA, ότι τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τον εντοπισμό των επαφών και ότι υπάρχει επαρκής διαγνωστική ικανότητα και ότι τα κράτη μέλη παρακολουθούν σωστά πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση και ενημερώνουν δεόντως το ECDC;

Ελέγχουν ο EMA και η HERA, ότι τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων, αντιιικών φαρμάκων και εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας, χρησιμοποιώντας τις κεντρικές προμήθειες ως έσχατη λύση;


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2022, 13:07

Το διαβάσαμε εδώ